Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Hög tid för grön inspiration

Miljöpartiet slår nu fast sina gröna visioner inför valet. Tyvärr har alliansen inte mycket att kontra med.

Inspiration inför valrörelsen stod på agendan när Miljöpartiet inledde sin kongress igår. Och det saknades knappast något att inspireras av.
Under natten till fredagen stod det klart att partiet knep ytterligare ett mandat till EU-parlamentet. En följd av det goda resultatet i EU-valet, där MP blev näst största parti.
Det går bra för de gröna och opinionstrenden sprider oro i vissa läger. Flera fackförbund varnar för en del av de förslag som behandlas på kongressen.
MP vill höja miljöskatterna med 17 miljarder kronor per år med särskilt sikte på energiproduktion och klimatförändrande utsläpp.
”Det är ju inte alls bra”, invänder IF Metalls Per Öhman.
Pappers Christer Larsson menar i sin tur att det skulle slå hårt mot glesbygden att ”straffbeskatta avstånd” genom att fördyra transporter. Även GS-facket, som organiserar skogsarbetarna, stämmer in i varningsropen.
Jobben är viktiga. Men det innebär inte att de gröna är helt fel ute.
Det gäller – som ekonomiprofessor Magnus Henrekson påpekar i nya numret av Neo – att skilja mellan att vara pro market och pro business. De styrande ska skapa goda ramar för företagen att verka inom, inte tänka i termer av vad som gynnar enskilda verksamheter.
År 2014 är ”omställningen till en grönare ekonomi inte längre ett val utan en nödvändighet”, konstaterade i sin tur ekonomen Klas Eklund i vintras i Fokus. Han var en av experterna i Framtidskommissionen som regeringen tillsatte för att få underlag för politiska visioner på lite längre sikt. Men slutsatserna har inte omsatts i konkret politik. Tyvärr.
Grön omställning behövs. Grön omställning kan skapa sysselsättning på sikt.
Fast inte alltigenom så som MP tänker sig. Förslaget att ytterligare höja effektskatten på kärnkraft verkar till exempel mer ideologiskt än klimatmässigt motiverat.
”Kanske tvingas Socialdemokraterna till en orealistisk energipolitik av Vänsterpartiet och Miljöpartiet”, påpekar Henrekson.
De borgerliga måste formulera egna förslag för en grönare, mer framtidsinriktad ekonomi. Med sexton volymer utredningar från Framtidskommissionen borde även allianspartierna kunna finna inspiration.
Gå till toppen