Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kostnad: nära 600 miljoner

Sex av tio anmäler inte cykelstölder.

Cyklar vid Triangeln i Malmö.Bild: Hussein El-Alawi
Årligen betalar svenska försäkringsbolag ut omkring 80 miljoner kronor i ersättning för stulna cyklar, enligt Anna Ruderus på branschföreningen Svensk Försäkring.

– Det är de pengar som betalas ut via hemförsäkringens stöldskydd, sedan finns det andra försäkringar som ingår när man köper sin cykel, säger hon.

Utöver alla hemförsäkrade cyklar finns också specialförsäkringar som följer med vid köp av ny cykel. De är inte inräknade i Svensk Försäkrings siffror.

Och alla stölder anmäls inte. Enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning struntar så många som sex av tio i att polisanmäla cykelstölder.

En trolig anledning är att det sällan lönar sig: dryga självrisker och prisavdrag för ålder när cykeln ska ersättas ger för lite. Ett ytterligare skäl är att den bestulne själv stal cykeln, eller högst medvetet köpte den som stöldgods och alltså inte kan anmäla den.

– Sedan har inte alla en försäkring – studenter till exempel, hälften av dem har ingen försäkring alls. Då är det lättare att köpa en begagnad cykel någonstans för en femhundring om man blir bestulen. Och så ställer man inga frågor om var den kommer ifrån, säger Kaj Vestman, vd för cykelföretaget Trek.

Med 66 089 anmälda cykelstölder i Sverige 2013 skulle den verkliga siffran alltså ligga kring 165 000 stölder.

– Det finns internationella studier, bland annat från Nederländerna, som tittat på alla kostnader för den här typen av brott. Om man tar utgångspunkt i vår egen statistik – vi har över sex miljoner cyklar i våra databaser – och räknar in mörkertalet, utbetalningar via hemförsäkringar, självrisker och ser på vad nya cyklar ligger på i inköpspris hamnar vi på en kostnad närmare 600 miljoner kronor, säger Lukas Fryklund, vd på Falck Secure.

Det är alltså pengar som alla konsumenter är med och betalar – via högre försäkringspremier än nödvändigt och tilläggsförsäkringar vid cykelköp. Personligt krångel och förlorad tid i samband med att skaffa ny cykel har också ett pris.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen