Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skål för sommaren!

Anders Fagerström har provat Systembolagets nyheter.

På måndag har Systemet bullat upp med 150 nya viner. Knappt hälften av dem är vad man kan kalla en säsongslansering fram till september och de får sedan chans att kvala in i det ordinarie sortimentet. Om de säljer bra.
De övriga vinerna är månadslanseringar med begränsade volymer och de finns i antingen de större Systembutikerna eller, i ännu mindre volymer, i landets tre vinkällarbutiker.
Här brevid har jag samlat en del av det intressantaste eller mest prisvärda. Strunt i om vinet inte finns i din butik! Det går utmärkt att beställa dit, det tar en dag eller två.
Sommaren är lättsamhetens säsong och det märks också i utbudet. I huvudsak handlar det om viner som har friskhet och fruktighet och därmed lämpar sig för årstidens (förhoppningsvis) högre utetemperaturer, men också kraftfulla dofter som kan stå emot både grillos och den tobaksrök som plägar rulla ut över nejden i den långa, blå skymningen.
Vin är per definition en alkoholhaltig dryck. Men alkoholfria alternativ får aldrig saknas. Alkoholfritt vin brukar sällan få mina näsborrar att vibrera eller få gommen (eller för den delen humöret!) i spinn. Men prisvärda och till och med rekommendabla är Rawson’s Retreat Semilllon (vitt, 1911, 52 kr), Amelia Adamo Collection Sparkling Rosé (1982, 59 kr) och Rawson’s Retreat Cabernet Sauvignon (1929, 52 kr). Men se upp för den kemiska Briska Rosécider Alkoholfri. God äpplemust är nästan alltid en bättre utväg!
En hel del andra viner borde ha varit med här intill om plats funnes. Till exempel den enkla men ytterst prisvärda röda 2013 Ladero Tempranillo från Don Quijotes La Mancha mitt i Spanien (12352, 59 kr) som är ett perfekt vardagsvin till maten sommartid eller det mjuka och gulfruktiga Alsacevinet 2013 Albert Schoech (2135, 69 kr) som är lika gott till plockmat som till ett stilla sommarsamtal i bersån.
Men det finns också anledning att varna för en del av nyheterna. Röda lågalkoholvinet Lindemans Early Harvest är snipigt och meningslöst och borde inte erbjudas hederliga människor, röda boxen Cerro Malbec innehåller ett rött saftvin ägnat åt dem som egentligen inte gillar vin och röda kaliforniska 2012 Ironstone Cabernet Franc är uttunnad och ett hån mot den ädla druvan.
Så. Nu fick jag ur mig en del galla, och det skulle kunna bli mer. Men jag är på gott sommarhumör nu och förlitar mig på läsarnas goda omdöme också när det går på tvärs mot mitt.
Glad juni!

Bordeauxer att vänta in

Tyvärr har vita bordeauxer kommit lite i skuggan av andra friska vita från Loire, Chablis och riesling.
Nyligen provade jag tillsammans med Commanderie de Bordeaux i Malmö ett fyrtiotal vita bordeauxer och bland dem en lång rad av den svåra – och lilla! – årgången 2013.
Överlag är årgången 2013 kartig och syrakantig och ibland besk. Men en del slott har gjort viner som kommer att bli riktigt bra med ett års väntan. Håll span på 2013 Château La Rame, 2013 Château des Capucins och 2013 Château des Tourtes.
Under tiden kan man hålla till godo med gamla hederliga Château Bonnet till getostar och annat.
Gå till toppen