Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Yoga fick deras liv att ta nya vändningar

För vissa är träning ett nödvändigt ont. För andra utvecklas den till en livsstil. Så har det blivit för vännerna Elin Rydén och Erik Persson, båda svenska mästare i yoga.
I dag tävlar de i VM i yoga i London.

– Har ni någon naturlig fruktjuice? Erik Persson hör sig för hos servitören om innehållet i de olika juicerna som erbjuds på kaféet innan han beställer till vännen och yogapartnern Elin Rydén.
I sommar har de känt varandra i två och ett halvt år. Båda beskriver sin första yogaupplevelse som ett slags pånyttfödelse.
Erik Persson var i 27-årsåldern när han gick på sitt första pass. Som trummis i ett band som ofta var på turné bestod livet av mycket festande och få rutiner.
– Det var absolut inget jag ville ändra på. Anledningen till att jag började träna, och provade på yoga, var främst för att orka med rock’n’roll-livet. Inte att helt ändra livsstil, säger han.
Men det blev en mycket större förändring än vad han hade förväntat sig. Under sitt andra yogapass märkte han hur hans svett luktade öl.
– Jag hade druckit en öl kvällen innan. Vanligtvis kunde jag häva fyra fem stycken under en vardagskväll. Den äckliga öllukten från min svett blev ett slags wake-up call för mig: ”Hur lever jag och behandlar min kropp?”, tänkte jag efter yogaklassen.
Erik Persson berättar hur han kort därpå slutade både snusa och dricka. Den nya livsstilen fick hans familj att undra vad yogalektionerna egentligen innehöll.
– Jag tror de var rädda för att jag hade gått med i en sekt, haha! Men saken är att det här med att sluta dricka och snusa inte var en uppoffring. Det kändes bara helt omöjligt att fortsätta med samtidigt som jag började ta fler och fler klasser. För mig var det så.
Sedan Elin Rydén var i 13-årsåldern har hon lidit av pmds, premenstruellt dysforiskt syndrom, en allvarligare variant av pms. Hon har regelbundet gått på antidepressiv medicin för att lindra de allra värsta symptomen, men beskriver det själv som att hennes liv bestod av max två veckor av ”normalitet”.
– Av de dagarna gick den första veckan åt att försöka reparera alla problem och skador jag hade orsakat mina nära och kära och sedan hade jag en vecka då jag mådde bra. Sedan började helvetet igen.
Ju mer yoga Elin Rydén utövade, desto mindre symptom fick hon. Särskilt de övningar som öppnade upp höftpartierna och hennes bäckenbotten gjorde stor skillnad på hennes menstruationssmärtor.
– Jag säger inte att det här är räddningen för alla med pmds. Men för mig hjälpte yogan mer än alla läkarbesök och mediciner under dessa år. Idag är jag fri från antidepressiva mediciner och behöver inte ta smärtstillande när jag har mens.
Hennes fysiska erfarenheter av yogan gjorde att också hon helt bytte spår när det gäller karriär.
Under flera år läste Elin Rydén upp sina betyg för att kunna söka in till läkarprogrammet.
Under det halvår som hon väntade på att hennes nya betyg skulle registreras så att hon kunde skicka in ansökan åkte hon till Australien under några månader.
Där lärde hon känna en av sina grannar som tog yogaklasser varje dag för att förbereda sig till sin instruktörsutbildning i så kallad bikram-yoga, som är en särskild värmeyoga.
– Jag började följa med honom på passen och märkte snabbt vilka förbättringar yogan ledde till, för både min kropp och min själ.
Väl hemma i Sverige igen kom Elin Rydén in på läkarlinjen. Men tio månaders intensiv yogaträning hade fått henne att fundera över sitt val av yrke.
– Yogan hade hjälpt mig så mycket mer än all västerländsk medicin och läkarvetenskap hade gjort under hela mitt liv. Jag kände att jag ville jobba med den här typen av friskvård istället. Istället för att tacka ja till platsen på läkarlinjen åkte jag iväg för att utbilda mig till instruktör i bikram-yoga.
Beslutet var inte särskilt populärt, vare sig i hennes familj eller bland hennes vänner.
– Många blev uppriktigt arga, särskilt för att jag valde något så ”flummigt” som yoga. Många är så inriktade på val som är statushöjande, och att bli yogainstruktör är väl inte det.
Nu arbetar Erik Persson och Elin Rydén som instruktörer, han i Malmö och hon på flera olika ställen i världen. De är båda svenska mästare i yoga och ska delta i VM i yoga i London idag, lördag.
Prestation och tävlingslystnad känns inte som något man förknippar med yoga. Varför vill ni tävla i något som har blivit en sådan stor del av ert liv?
Erik Persson: ”För mig är det en sporre att ständigt vilja utveckla mig och komma ännu djupare i positionerna. Jag är som person tävlingsinriktad och mår bra av att ha ett mål att sträva mot. Sedan handlar tävlingarna om en extremt liten del av all yoga du utövar under ett år. Tre minuter i SM och tre minuter i VM, det blir sex minuter av alla yoga du gör under ett år.”
Elin Rydén: ”För mig blir det ett slags kvitto över vilken balans mitt själsliga jag och min fysiska kropp befinner sig i. Har du inte balans mellan dessa två delar kommer det inte gå bra på tävlingen.”

Erik Persson

Ålder: 32 år.
Bor: I Malmö, kommer från Fjelie by, utanför Lund.
Gör: Jobbar som yogainstruktör i Malmö, utbildade sig för fem år sedan. Svensk mästare i yoga.
Familj: Mamma, pappa, syster.
Intressen: Yoga, och musik.

Elin Rydén

Ålder: Fyller 25 år i juni.
Bor: Med pojkvän i Oxford. När hon är i Malmö hos sina föräldrar på Riseberga.
Gör: Jobbar som yogainstruktör, utbildade sig för två år sedan. Svensk mästare i yoga.
Familj: Mamma, pappa, lillebror och lillasyster.
Intressen: Yoga, musik, anatomi.
Gå till toppen