Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Amortera eller renovera, vilket tjänar vi mest på?

Fråga: Hej! Den här frågan kommer ständigt upp när vi diskuterar med våra vänner som också har bolån. Är det smart att amortera mycket på lånen eller ska man hålla amorteringen på någon sorts lägsta nivå (enligt vad banken tillåter)?
Bolåneräntorna är låga just nu och en läsare undrar hur man bör tänka angående amortering.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Vi är alla mellan 30-40 år, bor i lägenheter (bostadsrätter) och de flesta kommer nog att vilja köpa hus eller flytta till större lägenhet inom de närmaste fem åren.
Räntorna är så låga, det känns som att amorteringen inte gör någon skillnad. Man vill hellre investera i upprustning av lägenheten och på så sätt få ut mer när man säljer.
Hur ska vi tänka egentligen?
Tacksam för synpunkter!
Anna och Erik Larsson, Malmö
Svar: Innan ni ökar amorteringstakten ska ni se till att ni har en buffert för oförutsedda utgifter. På så vis kan ni klara vardagspåfrestningar i ekonomin och behöver inte ta lån vid exempelvis köp av vitvaror, reparation av bil eller dyr tandläkarräkning.
Amortering medför gradvis tryggare ekonomisk sits. Låg ränta innebär lägre lånekostnad och mer utrymme att amortera. Vid lågt ränteläge kan det upplevas ge liten effekt, men den blir stor om räntorna stiger, priset på bostäder sjunker eller inkomsten minskar.
Omständigheter är inte statiska och oväntade händelser inträffar, såsom arbetslöshet eller sjukdom. Även småbarnsår med deltidsjobb kan fresta på ekonomin.
Svenska bankföreningens tidigare rekommendation om amortering ner till 75 procent av marknadsvärdet har reviderats till 70 procent för nya lån. 70 procent belåningsgrad är ett bra riktmärke och ger täckning för marknadsnedgång på 30 procent. Går bostadspriserna ner och ni måste sälja då, kan det få konsekvenser vid hög belåningsgrad.
Vill ni renovera enbart för öka värdet, bör ni jämföra med liknande objekt som renoverats för att se om det genererar den värdeökning ni tänkt er. Ni kan självklart renovera enbart för att ni vill öka standarden för er själva.
Har ni buffertspar, belåning under 70 procent och inte ska renovera, fundera då över fortsatt amortering, eller sparande i fonder, sparkonto eller annat. Det här är något ni måste ta ställning till utifrån era egna förutsättningar och riskvilja.
Gå till toppen