Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Stipendiat vill berätta med musik

De senaste åren har musikalartisten Anna-Maria Hallgarn varit en flitig gäst på de skånska scenerna.
Nu har hon fått årets Anna-Lisa Ericson-stipendium.

Anna-Maria Hallgarn fick årets Anna-Lisa Ericsonstipendium.Bild: Tommy Holl
Direkt efter söndagens föreställning av ”Carmencita Rockefeller” på Göteborgsoperan fick titelrollsinnehavaren Anna-Maria Hallgarn ta emot Anna-Lisa Ericsonstiftelsens stipendium, på 50 000 kronor, inför öppen ridå.
Stipendiet instiftades av skådespelerskan Anna-Lisa Ericson själv 2005. Efter hennes död 2011 ledde en tvist om arvet till att utdelningen upphörde men nu återupptas den igen.
Och Anna-Maria Hallgarn är smickrad, säger hon:
– Anna-Lisa Ericson är en förgrundsgestalt för oss som inte bara håller på med talteater utan använder musiken och kroppen också. Hon är ju pionjären när det gäller musikalartister, även om det begreppet väl inte fanns när hon var verksam.
Anna-Maria Hallgarn inledde sin karriär 1995 men det dröjde till 2007 innan hon presenterade sig för den skånska publiken. Då medverkade hon först i Malmö operas turnéversion av ”Carmen” och sedan, samma höst, spelade hon änkan i Malmöoperans ”Zorba”.
Hon hoppade in i rollen som Maria Magdalena under de sista föreställningarna av ”Jesus Christ Superstar” i Malmö. Och sedan förra året spelar hon titelrollen i musikalen ”Carmencita Rockefeller” som hade urpremiär på Helsingborgs stadsteater och sedan gick på skånsk turné innan den nådde Göteborgsoperan.
Anna-Maria Hallgarn tycker om att göra komplexa kvinnoroller, säger hon:
– Jag gillar välskrivna manus med bra musik där man för historien framåt med både sång och tal, där inte musiken kommer som ett avbrott utan är med och driver berättelsen.
Stipendiet från Anna-Lisa Ericsons stiftelse ser hon som en bekräftelse och uppmuntran, säger hon:
– Det är klart att det blir en liten puff för självkänslan. Det är inte så ofta man är helt nöjd, man kämpar och försöker hela tiden bli bättre. Det kan vara skönt att få njuta lite grand av att bli uppskattad. Det kan man väl unna sig.

Dansade med Poppe

Anna-Lisa Ericson (1913–2011) började sin karriär som barnstjärna hos Ernst Rolf på 1920-talet. Hon utgjorde ett omtyckt filmpar tillsammans med Nils Poppe och de två gjorde succé med dansfilmerna ”Blåjackor” och ”Tappa inte sugen”. 2001 fick hon en hedersguldbagge för sin livsinsats på vita duken.
Tidigare stipendiater: Sara Lindh (2006), Birgitta Rydberg (2007), Hanna Lindblad (2008), Sara Jangfeldt (2011).
Gå till toppen