Skåne

Tågstrejken bröt ut inatt

Upp mot 80 000 passagerare väntas drabbas.

Bild: Magnus Pier
Parterna i tågkonflikten, Veolia och fackförbundet Seko, står för långt från varandra, och medlarna lämnade därför inget bud i kväll. Det innebär att strejken bryter ut i natt.
Från och med klockan 03 på måndagen kommer därmed alla Öresundståg, inklusive den över Öresundsbron, att stanna. Även "snälltåget" mellan Malmö och Stockholm omfattas av strejken.
– Det är bara att beklaga att vi hamnar i ett läge där vi får strejk. Det är ju våra kunder som det blir jättestora problem för. Vi har någonstans mellan 75 000 och 80 000 kunder som åker Öresundståg varje dag. De kommer att prövas hårt under en sådan här strejk, säger Mikael Danielsson, affärsområdeschef på Veolia, till TT.
Danska DSB Øresund meddelar att man sätter in extra bussar på sträckan mellan Hyllie i Malmö och flygplatsen Kastrup. Därifrån kan resenärer ta tåget vidare till Köpenhamn.
300 tågförare och ombordpersonal omfattas av varslet.
Konflikten utlöstes av Veolias varsel om uppsägning av 252 tågvärdar och lokförare. Dessa erbjuds att söka jobben igen, men enligt facket till betydligt sämre villkor.
– Vi är inte närmare varandra nu än när vi sade upp avtalet och varslade om konflikt. De frågorna vi har på agendan är helt olösta. Det innebär att vi inte kan skriva under något avtal i det här läget, så då får konflikten rulla i gång, säger Janne Rudén, förbundsordförande på Seko, till TT.
Hur länge konflikten kommer att pågå är omöjligt att säga, enligt honom.
Danielsson säger att arbetsgivaren och facket är överens om att så många som möjligt ska erbjudas heltidsanställningar.
– Vi vill ha heltidsanställda, men i regelverket i kollektivavtalet finns det sådana stora låsningar att vi i dag inte har möjlighet att kunna erbjuda full arbetstid. De här sakerna är vi överens om. Men när vi kommer till protokollföring kommer det in en kravställning om att man vill villkora hur många timanställda som ska finnas i företaget, det är ett villkor som är direkt omöjligt, säger han.
 
Läs alla artiklar om: Tågstrejken
Gå till toppen