Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Samspel mellan Karl Ove Knausgård och Fredrik Ekelund blir bok

Karl Ove Knausgård och Fredrik Ekelund ger ut en bok tillsammans i höst.
Den består av brev som författarna skriver till varandra under fotbolls-VM i Brasilien.

Bild: David Bergström och Daniel Nilsson, TT
Den 12 juni börjar fotbolls-VM i Brasilien. Malmöförfattaren Fredrik Ekelund kommer att vara på plats och mejla med Karl Ove Knausgård som följer matcherna på tv hemma på Österlen. Mejlen ska resultera i en brevbok som är tänkt att släppas lagom till bokmässan i Göteborg i september. Arbetstiteln är ”Hemma/Borta”.
Men det blir inte en renodlad VM-bok.
– Vi kom fram till att en ren fotbollsbok skulle vara ointressant, men däremot en brevväxling där jag skriver med fotbolls-VM som bakgrund från Rio de Janeiro och han med Österlen som bakgrund, och där vi också skulle tillåta oss att ta upp helt andra frågor: skrivandets och debattens villkor, hur det är att vara författare på olika vis och så vidare. När de tankarna började landa tyckte vi att det kunde bli intressant, säger Fredrik Ekelund.
Fredrik Ekelund gav 2002 ut boken ”Sambafotboll” om den brasilianska fotbollens historia, som nu har kommit ut i en nyutgåva på Månpocket. Den har även nyligen getts ut på norska på Karl Ove Knausgårds bokförlag Pelikanen.
Idén att skriva om fotbolls-VM på något sätt fick Knausgård i vintras, men han ville göra det i dialog med en annan författare.
– Då blev det ganska naturligt att det blev jag eftersom dels skulle min bok komma på norska, dels känner vi varandra från Malmö sedan ett antal år tillbaks när han bodde där.
De har också spelat fotboll tillsammans i ett korplag i Malmö och mötts på plan ett antal gånger när de norska och svenska författarlandslagen haft matcher.
Boken ges samtidigt ut i Norge och Sverige i samarbete mellan Pelikanen och Malmöförlaget Arx förlag.
Lite fotboll kommer den dock att handla om.
– Ja, det kommer den att göra, eftersom vi båda är väldigt fotbollsintresserade. Mina brev kommer förmodligen att präglas väldigt mycket av verkligheten under VM eftersom jag är där på plats. Men det blir inte fotbollen som blir det centrala.
Under förberedande Confederations Cup förra året utbröt protester mot de höga kostnaderna för fotbolls-VM och dessa har fortsatt i vår.
– Det är många som misstänker att det här kommer att explodera under själva VM. Då vill jag vara med och skildra det i så fall.
Gå till toppen