Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

En mästare i koncentration

Pistolskytte är långt ifrån den mest uppmärksammade sporten – ändå var det den oerhört framgångsrike skytten Ragnar Skanåker som valdes till tidernas bäste manlige sommarolympier. Nu fyller han 80 vilket han beklagar: han har så mycket att göra att han blir stressad.

Ragnar Skanåker gör intervjun nyss hemkommen från en fest med övernattning på Margretetorps gästis utanför Ängelholm. Värd för tillställningen var han själv, gästerna var en samling före detta tävlingsskyttar i världsklass. Alla stöttades, under någon period i karriären, av Ragnar Skanåker i sin träning.
Mästarnas mästare är förstås Skanåker själv. Pistolskytten som har startat i sju OS och tagit fyra medaljer, däribland guld i München 1972. Han har även tre VM-guld, ett EM-guld och runt femtio SM-guld. Det senaste tog han vid 73 års ålder.
Men inte heller på sitt första OS var han någon ungdom, så nykomling han var. 38 år gammal var han en nyligen pensionerad stridspilot, som bland annat hade gjort FN-tjänst under Kongokrisen och deltagit i flygvapnets uppvisningsgrupp.
Det var i flygvapnet han lärde sig skjuta, och det var också där han lärde sig koncentration, en vinnande egenskap i tävlingsskytte.
– Jag har tränat på att styra mina tankar så att jag kan koncentrera mig på det jag gör till hundra procent. Tankarna spårar inte ur, säger han.
– Det finns ett system för att skjuta ett bra skott, och när någonting i det systemet går snett, då måste man ta ned pistolen och börja om från början, det tar en fyrtio femtio sekunder, hela processen.
Hur är det, blir man blasé efter några OS?
– Nej. Du förstår, ett världsmästerskap rör mig inte i ryggen egentligen, men ett OS, det är något helt annat. Det är nervkittlande, det är så spännande så det är inte sant, det är så stort. Speciellt för en skytt.
Varför just för en skytt?
– Jo, för att vi får en chans att synas vart fjärde år, och det är i samband med OS. Vinner man ett VM får man ett fotografi och en resultatlista och en liten kommentar i lokalpressen, men Aftonbladet och Expressen struntar i det. De tar inte in det helt enkelt. Så är det numera.
Att han har gillat att synas sticker han inte under stol med. Det har också varit ett medel för att få fart på ruljansen utanför tävlingskarriären; böckerna, instruktionsfilmerna, föreläsningarna, tränaruppdragen och den lilla bensinstationen hemma i Munka-Ljungby. Han har fortfarande fullt upp och verkar vara en rastlös sort. Han skjuter fortfarande när andan faller på.
– När jag inte har något annat att göra, då går jag till skjutbanan. För jag tycker att jag alltid måste göra någonting.

80Ragnar Skanåker

Gör: Olympisk pistolskytt som har tagit fyra OS-medaljer. Ordförande i Sveriges vapenägares förbund. Framröstad, tillsammans med Carolina Klüft, som Sveriges bäste sommarolympier av Sportextra. Blev frimärkesmotiv 2011. Har gett ut flera böcker, senast ”Nio olympiska spel – nästan” (2012).
Bor: Munka-Ljungby i Skåne.
Familj: ”Det är komplicerat! Men särbo, kan du skriva. Så har jag fyra barn, Cecilia, Carola, Sanna och Herman.”
Aktuell: Fyller 80 år den 8 juni 2014.
Firar: ”Hemma hos min äldsta dotter, med mina barn och barnbarn.”
Om att fylla 80: ”Jag tycker att det är beklagligt. Vissa borde inte bli gamla, jag har så mycket att göra att jag känner mig stressad.”
Saker som engagerar: ”Svenska politikers feghet. De stora sakerna vågar de inte ta tag i. De diskuterar inte framtiden för Sverige, utan småsaker, det är en jävla sandlåda tycker jag.”
Gå till toppen