Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Projekt för närproducerat drogs igång

Med hjälp av tio miljoner kronor har ett nytt projekt kickats igång som ska få Malmöbor att börja odla i staden – och sedan sälja grödorna till restauranger och butiker.
Igår togs första spadtaget på Rosengård.

– Det finns många i Malmö som skulle vilja odla mer, exempelvis folk som invandrat hit och är kunniga inom jordbruk. Men det är så otroligt komplicerat att få tillgång till mark, och man vet inte hur man gör business av det.
Det säger Lena Friblick, vd för företaget Xenofilia och en av de drivande bakom projektet.
Hon och medarbetarna har identifierat 800 markområden i Malmö som inte utnyttjas – men där man skulle kunna odla.
En av platserna ligger intill Ögårdsparken, som fungerar som den första odlingsytan.
Nätverket bakom projektet bistår sedan med att hitta potentiella kunder.
– Vi har redan en mängd intressenter, bland annat flera restauranger. Det finns ett stort mervärde i att kunna visa att det man säljer är närodlat och ekologiskt. Och restaurangen kan ange att de försörjer en specifik familj på det här sättet, säger Friblick.
Än så länge har projektet inte börjat gro – bara ett tiotal odlare ingår. 500 kvadratmeter upptas av far och dotter Al Sakban, vars morötter, brytbönor och krasse redan är satta i marken.
– Min pappa är uppvuxen på landet söder om Bagdad i Irak, och vi har alltid odlat hemma här i Malmö. Jag har stått i kö för att köpa en kolonilott i två år, men det här är mycket bättre, säger Surra Al Sakban.
– Det här är ett bra sätt att få umgås med pappa. Planen är att jag ska vara här på helgerna, medan pappa snart går i pension och kan vara här från morgon till kväll om han vill.
Carlos Rojas och Charlotte Nycander disponerar en annan av odlingsytorna. Både brinner för stadsodling och siktar på att kunna ägna sig åt det på heltid.
– Vi har redan två kolonilotter, men när vi fick höra om det här projektet nappade vi direkt. Här måste man inte ha bil och få hjälp med saker som gödsel och täckmaterial, säger Charlotte Nycander.

Drivs med statligt stöd

Projektet heter Stadsbruk och har fått 9,5 miljoner kronor i stöd av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova. Lantbruksuniversitetet Alnarp är projektägare.
Gå till toppen