Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barn samlar pengar för att rädda Botan

– Nu börjar jag nästan gråta. När barn gör en spontan aktion finns det hopp om framtiden, säger Botaniska trädgårdens föreståndare Marie Widén.

Botaniska trädgården har ont om pengar och det har fått barnen på Waldorfskolans fritidshem att reagera.
– Vi vet att Botan har funnits länge och vi vill att den ska finnas lika länge till, säger Neleah Hölzer, 9 år.
Tillsammans med kompisarna har hon tillverkat armband och halsband och fina små trollsländor som de sedan sålt till vuxna. Sedlar och mynt ligger nu prydligt nedstoppade i en guldglänsande burk.
–Den ska du ha, säger Vilgot Klintberger och överlämnar burken till en rörd Marie Widén:
–Tack älsklingar! Att ni har tänkt på oss, ni är fantastiska!
Barnen, tycker hon, är förebilder för de vuxna som sitter vid förhandlingsbordet och diskuterar Botaniska trädgårdens framtid.
–Det är så här man ska göra, man ska agera som barnen, tycker hon.
Pengarna ska Marie Widén sätta in på kontot för Botaniska trädgårdens barnverksamhet. Burken, den guldglänsande, ska hon ge till rektorn vid Lunds universitet, Per Eriksson.
–Den ska han ha framför sig när han förhandlar med Lunds kommun om pengar till Botan, säger hon bestämt.
Samma dag som barnen ropar "Rädda Botan" och nästan får Marie Widén att börja gråta sitter de som bestämmer vid förhandlingsbordet och pratar bland annat om trädgårdens framtid.
En av dem är kommunalrådet Mats Helmfrid (M).
–Botan är viktig för Lund, säger han innan mötet till Sydsvenskan.
Efter mötet ringer han och säger så här:
–Vi har kommit överens med universitetet om att ta fram ett ekonomiskt underlag till Botan men också till Vattenhallen. Så vi kan ta med det i budgetarbetet i höst.
Mer än så kan han inte säga men Marie Widén är glad.
–Det pågår samtal och det är fantastiskt! Och jag är så imponerad av allt stöd vi har fått, säger hon.

Botan

Botaniska trädgården riskerar att gå back med cirka en miljon kronor i år. Universitetet har inte skjutit till pengar i den takt som kostnader för löner och hyror har ökat. Sven Strömqvist, vice rektor vid universitetet, har sagt till Sydsvenskan att svårigheten ligger i att Botan bekostas med pengar som tas från forskning och utbildning. Nu pågår samtal mellan representanter för universitetet och kommunen.
Gå till toppen