Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gayäktenskap på frammarsch i USA

En regnbågsfärgad revolution pågår i det tysta i USA. I flera konservativa delstater verkar förbud mot samkönade äktenskap vara på väg att hävas och gifta gaypars rättigheter har stärkts.
Aktivister hoppas nu att Högsta domstolen sätter ned foten i frågan.

Många aktivister hoppas att Högsta Domstolen ska ta upp frågan.Bild: AP
När 23-åriga Leslie Vieker gifte sig med sin Laura på nyårsafton var det mesta perfekt: Ljusslingor lyste upp hennes pappas mandelträdsodling, släkt och vänner var samlade och farbror Carl var officiant. De båda brudarna hade skrivit sina egna löften och valt Lauras röda klänning och Leslies vita. Stunden då hon svarade ja var både vacker och skrämmande – för att den var så stor, berättar Leslie Vieker.
Ceremonin ägde rum i den lilla staden Livingston i centrala Kalifornien, efter att de två, som båda arbetar inom jordbruket med att plocka sötpotatis, gift sig borgerligt i stadshuset i Modesto.
I Kaliforniens grannstat Arizona, liksom i mer än 30 andra delstater i USA, hade ett liknande bröllop varit omöjligt. Där är samkönade äktenskap olagliga.
"Allt jag vill är att inte behöva bli behandlad annorlunda på grund av hur jag föddes. . . Jag har tålamod, jag vet att saker och ting blir bättre med tiden", skriver Vieker till TT och liknar gayrörelsen vid medborgarrättsrörelsen och slavarnas kamp för frihet.
De senaste månaderna har USA:s hbtq-aktivister (homosexuella, bisexuella, transsexuella och queer) kunnat räkna hem flera framgångar: Federala domare i Arkansas, Idaho, Indiana, Kentucky, Michigan, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah och Virginia har slagit ner mot delstatliga förbud mot samkönade äktenskap eller delar av dessa regler. För några veckor sedan lovade justitieminister Eric Holder att gifta gaypar i USA ska få samma rättigheter i federala domstolar som heterosexuella makar, bland annat ska de inte kunna tvingas att vittna mot varandra.
Suzanne Goldberg, professor i juridik med inriktning på genusfrågor vid Columbia University i New York, talar om en "överväldigande trend" när det gäller det ökade stödet för samkönande äktenskap.
– Opinionen har ändrats dramatiskt det senaste decenniet. Nu stöder över hälften av amerikanerna gayäktenskap. Och inom den legala sfären anser allt fler att homosexuella inte ska exkluderas från den äktenskapliga institutionen, säger hon till TT.
En bidragande orsak är att ett antal framträdande republikaner deklarerat sitt stöd, bland dem den förre presidentkandidaten Jon Huntsman, förre utrikesministern Colin Powell och exvicepresidenten Dick Cheney. Republikanerna har traditionellt varit det parti som samlat motståndare till samkönade äktenskap.
Demokraten Barack Obama meddelade i maj 2012 att han är för gayäktenskap, något som i dag är lagligt i 17 delstater och i huvudstaden Washington DC.
I det juridiskt komplexa USA är det dock inte enkelt att göra samkönade giftermål lagliga på federal nivå. Äktenskapslagar bestäms lokalt i varje delstat. Det gör att kongressen inte kan godkänna en lag som i ett slag tillåter samkönade äktenskap i hela landet.
– Men om Högsta domstolen fattar beslut i ett fall, om den finner att förnekande av äktenskap bryter mot den garanti om jämlikhet som finns inskriven i konstitutionen, då skulle allt ändras, säger Goldberg.
Hon lägger till att ett antal rättsfall som skulle kunna leda till ett sådant prejudikat håller på att förberedas.
– Många tror att domstolen kommer att ta upp ett sådant inom kort.
Suzanne Goldberg säger att det största hotet mot landets hbtq-invånare i dag är delstatslagar liknande dem som Arizonas guvernör Jan Brewer nyligen lade in sitt veto emot – lagar som låter affärsidkare neka tjänster till homosexuella med hänvisning till sin religiösa tro. Liknande lagförslag förbereds i flera delstater.
– Jag hoppas att de här spänningarna löser sig, att de diskriminerande lagarna inte träder i kraft. Vi har så många andra viktiga frågor att ta tag i, säger Goldberg.
Leslie Vieker har inte konfronterats med sådana lagförslag. Hon har nog med att hantera sin frus katolska familj, där parets giftermål inte har fallit i god jord.
"Men hennes föräldrar har inte brutit med henne helt. Jag vet att vi har många ronder framför oss", skriver hon.

Fakta: Gayäktenskap i USA i siffor

650 000
– antalet samkönade par i USA.
9 miljoner
– antalet homosexuella, bisexuella, transsexuella eller queer.
19
– andel i procent av de samkönade paren som har barn, enligt USA:s statistikmyndighet.
29
– antalet delstater där det är lagligt att avskeda människor på grund av deras sexuella läggning.
59
– andel i procent av amerikanerna som är för samkönade äktenskap, enligt en opinionsmätning som nyhetskanalen ABC och tidningen Washington Post gjort.
Källa: Medborgarrättsorganisationen Human Rights Campaign (TT)
Gå till toppen