Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: SD:s politik står i strid med skydd mot diskriminering

Från 1 januari 2011 är diskriminering på grund av sexuell läggning förbjuden i kapitel 2 i regeringsformen, en av våra grundlagar. Det förslag som den borgerliga regeringen lämnade och en tydlig majoritet i riksdagen godkände var att riksdagen inte med ett enkelt beslut får avskaffa reformer som får till följd att homosexuella diskrimineras i relation till heterosexuella. För att göra det krävs först en ändring av regeringsformen. Sådana regler finns sedan flera decennier när det gäller diskriminering på grund av kön och etnicitet.
Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är ännu principiellt emot möjligheten för samkönade par att adoptera (förutom närståendeadoptioner som båda partierna är positiva till) och emot möjligheten för lesbiska kvinnor att bli inseminerade vid kliniker. Trots att all forskning visar att barn i samkönade familjer mår lika bra som andra barn och att alla organisationer för barns rättigheter är för nuvarande jämlika lagar. För någon månad sedan förklarade KD att de nu accepterar reformerna och inte vill avskaffa dem. Det vill däremot SD. Det betyder att de är ensamma bland riksdagspartierna om att ha en politik som faktiskt strider emot regeringsformens värn emot diskriminering.
Sedan SD bildades har de varit emot nästan varje hbt-reform (även om de accepterat de flesta efteråt). Bland annat ogillade partiet införandet av partnerskapslagen 1995 (och ville fram till 2004 avskaffa den) och de var även negativa till införandet av en könsneutral äktenskapslag (även om de idag accepterat reformen). SD vill avskaffa DO (diskrimineringsombudsmannen) utan att ersätta dess arbete med något annat, partiet vill även ta bort alla statsbidrag emot diskriminering och hbt-fientlighet.
Det här betyder inte att SD är hatiska emot hbt-personer. Men det avslöjar hur ointresserat partiet är av mänskliga rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Att deras attityder till samkönade familjer är byggda på fördomar och inte kunskap och att de till och med är beredda att fatta beslut i strid emot regeringsformen.
Bengt Held
liberal
Gå till toppen