Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svenskan ny giv för årets sommarsångare

Årets sommarpratare? Dem hittar ni på andra sidor. Här är årets sommarsångare: Jonas Carping, som i dagarna gav ut ”Sommarnattens sång”.
Jonas Carping är Lundakillen som for till Stockholm för att år sedan. För miljöombytet, för att spela poker och för att där fanns musiker att spela med.
– Men vilka de var visste jag inte när jag flyttade dit, säger han.
När han tröttnat på livet som professionell pokerspelare skaffade han sig ett band. The Glade har hittills gett ut ett par plattor, därtill har det kommit ett engelskspråkigt soloalbum. Med musiker från den inre kretsen – Sigrid Nilsson, Martin Karlsson, fiolspelaren Sofie Dahlin – har han under våren gett ut sina första inspelningar med egna svenska låtar. Projekten är två: dels bandet Manifestet som låter kontinentalt, dels solosingeln om sommarnatten som är mer svensk/amerikansk folkpop. Där lägger Sigrid Nilsson en andrastämma.
– Det blir väldigt fint med en manlig och kvinnlig röst ihop. Man får bara passa sig så att det inte blir för smörigt, säger han. Denna är på gränsen, men sången måste ju få bli vad den vill.
Under Lundatiden spelade han mest bara trummor, men såg sig som en potentiell låtskrivare.
– Jag lärde mig spela gitarr för att lättare hitta melodier och struktur. Skrivandet har jag talang för, låtarna kommer lätt, men resten är hårt arbete.

Fler aktuella

Lars Vilks var i flera år allra mest ryktbar för sitt konstverk ”Nimis”, ett svartbygge i Kullabergs naturreservat. Sedan kom annat att ta över fokus. Men med musikern Hans Annellssons hjälp återvänder han till platsen för brottet. ”Nimis himlafärd” är en ny singel, baserad på texten ”Samtal med havet” som Vilks skrivit och själv läser. Insprängt i låten finns ett sångparti. Delar av musiken bygger på stycket ”Nimis” som Annellsson redan på 1980-talet framförde med The Void Minimalistic Orchestra.
Linda Pira samarbetar åter med Stor, som på ”Rom & kush”. Hon hörs, precis som Gee Dixon och Bamma B, på Stors nya singel ”Swish”.
Markus Krunegård hittar rim där få andra ens letar. ”Hell Yeah Norrtälje” heter en av låtarna på hans nya album ”Rastlöst blod” — hans fjärde som soloartist. Discohiten ”Du stör dig hårt på mig” inleder men är inte särskilt representativ för den överlag rockiga plattan.
Laleh, Darin, Noonie Bao och Krunegård är några av artisterna på ”För kärlekens skull”, en hyllningsplatta med låtar av Ted Gärdestad.
Clap Your Hands Say Yeah ger ut ”Only Run”, bandets fjärde album. Matt Berninger från The National medverkar i låten ”Coming Down.”
Dark Continent från Kristianstad lyckades kombinera indie och Black Sabbath minst ett år innan en del grungeband gjorde kombin kommersiellt framgångsrik. Efter ett par decenniers tystnad gjorde bandet comeback på Tivolifestivalen i Kristianstad i somras, förevigad nu på ”Live At K-Town”.
Howling Bells, Londonbaserat shoegazeband som turnerat med Coldplay, ger ut albumet ”Heartstrings” som är deras första på tre år.
Gå till toppen