Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Speed-dating för företagare gav resultat

Tillväxt Malmös satsning på speed-dating mellan blivande företagare och erfarna investerare börjar ge resultat. Det första etablerade samarbetet presenterades på torsdagen.

Samarbetet med investeraren Firas Mohamad har inneburit en kick-start för Sophia Brandt och Marie Brandt i familjeföretaget Bolagspunkten.Bild: Niklas Holm
— Jag märkte direkt att det här var ett företag med goda förutsättningar att lyckas. Affärsidén är bra och de visade det rätta drivet redan första gången vi träffades. De sålde in sig bra, säger entreprenören Firas Mohamad, vd för telebolaget Dialect Kundservice med 200 anställda.
I mitten av mars träffade han de två kvinnorna bakom nystartade Bolagspunkten på Malmömässan. Det var i samband med arrangemanget Maxa Malmö där 36 nystartade bolag fick chansen att på några minuter väcka intresse för sina affärsidéer hos Firas Mohamad och elva andra tänkbara investerare.
— De bestämde omedelbart ett nytt möte med mig när de märkte att jag tyckte de hade en potential. Det är precis den inställningen jag efterlyser hos en nyföretagare, säger Firas Mohamad.
Bolagspunkten arbetar med tjänster till nya företagare där affärsidén är att bolaget hanterar den administrativa processen runt bildandet av ett nytt företag. Det kan handla om bygget av en hemsida, juridisk hjälp eller stöd vid bokföring.
Bakom Bolagspunkten står Maria Brandt och Sophia Brandt, mor och dotter.
—Vi har från och till diskuterat att satsa på något tillsammans. Sophia har arbetat med den här typen av tjänster i andra företag utomlands. Därför visste vi att det fanns en marknad för vår verksamhet, berättar Maria Brandt.
Hon säger att mötet med Firas Mohamad på Malmömässan blev som en kick-start för familjeföretaget.
—Vi fick en bekräftelse av någon med egen företagserfarenhet på att vår affärsidé är bra. Dessutom kom vi väldigt bra överens med Firas, säger Maria Brandt.
En grundläggande tanke bakom arrangemanget där tillväxtföretag mötte tunga investerare var att ge nya företagare en ny väg till riskkapital. Men i samarbetet mellan Bolagspunkten och Firas Mohamad har det aldrig varit aktuellt.
— Det handlar ju om ett familjeföretag och i ett sånt vill jag ogärna klampa in. Sen tycker jag dessutom att nyföretagare i första hand ska satsa på att göra vinst så snabbt som möjligt och generera eget kapital istället för att lägga kraften på att låna pengar, säger Firas Mohamad.
Han för diskussioner även med andra företag som ett resultat av speed-datingen och säger att det i flera fall lett till att bolag som främst varit ute efter riskkapital tänkt om och istället använder Firas Mohamad som bollplank och samtalspartner.
— En sån sak som Firas stora nätverk har varit helt ovärderligt för oss, liksom råd och tips som vi fått. Men framför allt hade han en tom kontorslokal som vi nu flyttat in i. Det har varit en viktig konkret pusselbit, säger Maria Brandt.
Än så länge är det Maria Brandt, Sophia Brandt och ytterligare en familjemedlem som håller till i lokalen. Men det finns sittplatser för ytterligare fyra personer och målet är dessa ska vara besatta senast om ett år.
— Det är inte säkert att vi kommer att anställa människor, men vi räknar med att företaget ska inom relativt snar framtid ska sysselsätta minst sju personer, berättar Maria Brandt.

Det handlar om nya jobb

Tillväxt Malmö är ett resultat av initiativet Uppstart Malmö som togs av företagaren Dan Olofsson och socialentreprenören Luciano Astudillo för tre år sedan med syftet att öka nyföretagandet i Malmö. Tillväxt Malmö är ett samarbete mellan Uppstart Malmö, Malmö stad och Malmö högskola. Målet är att bidra till att det skapas nya arbetstillfällen.
Projektet Maxa Malmö var ett arrangemang av Tillväxt Malmö där ett antal utvalda nyföretagare i speeddating-form fick presentera sig för en grupp erfarna investerare. Maxa Malmö kommer att genomföras på nytt, antingen senare i år eller i början av nästa år.
Enligt representanter för Tillväxt Malmö ledde arrangemanget i mars till ett stort antal kontakter mellan nyföretagare och investerare som kommer att leda till olika form av mer eller mindre djupgående samarbeten, som även de efterhand kommer att presenteras offentligt.
Gå till toppen