Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Femklövern har övertag i skånska opinionen

Valvindarna i Skåne tycks blåsa från större till mindre partier. Den kraftiga vänstervinden från EU-valet märks inte i mätningen som Sydsvenskan låtit göra.

Höstens val lär bli en rysare för regionråd Pia Kinhult (M) och alla andra, enligt den väljarbarometer som Sydsvenskan beställt.Bild: Håkan Röjder
Sydsvenskan har i samarbete med Helsingborgs Dagblad låtit opinionsinstituet Demoskop ta fram en väljarbarometer för Skåne. Den visar att väljarsympatierna i Skåne inte fullt ut följer rikstrenden.
Valvindarna i Skåne tycks blåsa från större till mindre partier. Den kraftiga vänstervinden från EU-valet märks inte.
Undersökningen visar att de fem partier som styr Region Skåne idag har ett svagt grepp om opinionen.
Enligt Demoskop lutar 25,1 procent av väljarna i Skåne åt att rösta på Moderaterna – jämfört med de 30,9 procent som röstade på M i regionvalet 2010.
Centerpartiet har 5,0 procent av väljarsympatierna, en svag uppgång jämfört med senaste valresultatet (4,6 procent).
Folkpartiet går fram och lockar idag 8,3 procent av skåningarna – jämfört med 7,8 procent i 2010 års val.
Kristdemokraterna ligger med 2,9 procent alldeles under den skånska småpartispärren - en nedgång jämfört med de 3,5 procent som KD erövrade för fyra år sedan.
Miljöpartiet noteras för 8,4 procent – klart högre än de 6,6 procent som partiet erövrade i senaste regionvalet.
Allt som allt har den styrande femklövern tappat rejält i väljarstöd sedan 2010. Då erövrade de fem partierna 53,4 procent av rösterna. Nu ligger de 3,5 procentenheter lägre.
Oppositionspartierna hackar, men går sammantaget framåt.
Socialdemokraterna noteras för 30,5 procent, exakt samma notering som i 2010 års regionval.
Vänsterpartiet går fram och noteras för 5,0 procent av väljarsympatierna i Skåne, jämfört med 3,9 procent i valet för fyra år sedan.
Sverigedemokraterna ökar från ett valresultat på 9,3 procent till en notering på 10,8 procent i Sydsvenskans opinionsmätning.
Väljarbarometern visar på ett mycket jämnt opinionsläge. Om man försöker översätta procenttalen i mandat skulle femklövern erövra någonstans mellan 77 och 79 av 149 mandat i regionfullmäktige medan de tre oppositionspartierna skulle få 70 till 72 mandat.
Men det finns flera osäkerheter i mätningen.
KD ligger farligt nära Region Skånes småpartispärr på 3,0 procent. Andra småpartier kan under en hektisk valrörelse kraftigt öka i popularitet.
De röster som i mätningen går till mindre partier hamnar hos Feministiskt initiativ (1,9 procent), Vårdpartiet (0,1 procent) samt ”Annat parti” (1,9 procent).
Mätningen gjordes i maj, strax före EU-valet, genom telefonintervjuer med 1 020 skåningar. Svarsfrekvensen var 79,4 procent, vilket innebär att 810 av de tillfrågade svarade.
Gå till toppen