Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Vi uppmanar Sveriges regering att agera mot det irakiska lagförslaget om barngifte."

Idag finns det starka band mellan Irak och Sverige genom handel och flera biståndsprojekt. Ekonomiska sanktioner kan vara ett påtryckningsmedel. Även svenska frivilligorganisationer kan markera och ställa krav.
Det skriver Tara Twana (S) och Christer Sturmark, ordförande i förbundet Humanisterna.

Kvinnors rättigheter i Irak är värd att kämpa för, skriver debattörerna Tara Twana (S) och Christer Sturmark,Bild: KHALID MOHAMMED
Giftasåldern för flickor sänks till 9 år och mannen får total kontroll över kvinnans kropp och liv. Det irakiska förslaget till ny familjelag, som väckt avsky världen över, kommer sannolikt att godkännas i parlamentet.
Det är hög tid att protestera innan Iraks kvinnor förlorar sin frihet och sina rättigheter.
Det nya lagförslaget innebär att barnäktenskap blir lagliga och att det blir tillåtet att gifta bort nioåriga flickor. Mannen har rätt att kräva sex med sin hustru utan hennes samtycke. Det gör våldtäkt inom äktenskapet lagligt. Förslaget begränsar också kvinnors rättigheter på en rad andra områden. Kvinnor får inte lämna huset utan männens tillstånd och vid skilsmässa tillfaller vårdnaden av barnen automatiskt mannen.

Förslaget presenterades i februari av den regering Nuri al-Maliki är premiärminister för och gäller landets shiamuslimer, en majoritet av befolkningen.

Familjelagen baseras på shiamuslimska regler och principer som går tillbaka till 800-talet och den tidens kvinnosyn. På flera punkter finns likheter med den iranska regeringens familjelagstiftning. I valet den 30 april fick Nuri al-Maliki en majoritet av rösterna. Det betyder att förslaget med stor sannolikhet röstas igenom i parlamentet.

Irakiska kvinnorättsaktivister besökte nyligen Sverige inbjudna av organisationen Kvinna till Kvinna för att uppmana svenska politiker att protestera mot lagförslaget.
De irakiska kvinnorättsaktivisterna underströk att barnäktenskapen har ökat sedan Saddamregimens fall, trots att de är förbjudna. Var fjärde kvinna gifts bort före 18 års ålder.

Det nya lagförslaget legitimerar pedofili. Den bortgifta flickan betraktas som mannens egendom.
Förra året fick en bortgift åttaårig flicka i Jemen stor medial uppmärksamhet. Hon giftes bort med en 40-årig man och fick så kraftiga blödningar från livmodern på bröllopsnatten att hon senare avled av skadorna.

Barnäktenskap är vanliga i Jemen. Förutom att unga flickor inte är mogna för äktenskap berövas de sin möjlighet att gå i skolan och blir de gravida tidigt utgör det en stor hälsorisk.
Lagförslaget i Irak tillåter även "tillfälliga äktenskap", så kallad mutah. Det betyder att mannen kan betala en kvinna för kortare umgänge i några timmar, något som uppmuntrar till och legaliserar prostitution.
Iraks nuvarande nationella familjelagstiftning från 1959 är den mest liberala i Mellanöstern. Äktenskapsåldern är 18 år för både pojkar och flickor, möjligheten till månggifte är starkt beskuren och kvinnor har rätt att skilja sig i en civil domstol.
Kvinnor och barn i dagens Irak behöver skydd från våld och fler rättigheter, inte en ny familjelag som begränsar deras frihet och tillåter att kvinnor behandlas som sexslavar.
Efter Saddams fall för elva år sedan har situationen för Iraks kvinnor blivit avsevärt sämre.
Kidnappningar, människohandel och kvinnomisshandel har ökat och rädsla för att utsättas för våld har gjort att många kvinnor tvingats ge upp sina studier och arbeten och gömma sig i hemmen.
Irak är ett land med enorm fattigdom, enligt Världsbankens beräkningar lever 28 procent av befolkningen, cirka 9,5 miljoner, under fattigdomsgränsen. Av dem är två miljoner krigsänkor och fem miljoner föräldralösa barn. Risken är att fattigdomen driver många familjer att gifta bort sina döttrar i mycket ung ålder för att få in pengar till försörjningen.
Den lag som nu kommer att införas strider på flera punkter mot både barns och kvinnors rättigheter.
Irak bryter dels mot konventionen mot alla former av diskriminering av kvinnor, CEDAW, som landet ratificerade 1986, men även mot Barnkonventionen, som ratificerades av Irak 1994.
Om den irakiska regeringen strävar efter att upprätta en fullvärdig demokrati kan den inte skapa ett samhälle där hälften av befolkningen diskrimineras och barnens rättigheter kränks.
Den nya lagen påverkar också de svenska barn, vars familjer med svenskt medborgarskap har flyttat tillbaka till Irak.
Vi uppmanar Sveriges regering att agera i FN och EU-parlamentet för att stoppa det irakiska lagförslaget om barngifte innan det är för sent.
Vi önskar ett gemensamt uttalande från utrikesminister Carl Bildt (M), handelsminister Ewa Björling (M), demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) och biståndsminister Hillevi Engström (M) för att sätta press på Irak.
Det finns idag starka band mellan Irak och Sverige genom handel och flera biståndsprojekt inom demokrati och mänskliga rättigheter. Ekonomiska sanktioner kan vara ett påtryckningsmedel. Även svenska frivilligorganisationer kan markera och ställa krav.
Sverige måste ställa sig på barnens och kvinnornas sida, för mänskliga rättigheter.
Omvärlden kan inte tigande se på när irakiska barn och kvinnor fråntas sin barndom och rätten över sina egna liv.
Tara Twana
Christer Sturmark
SKRIBENTER
Tara Twana (S) är ledamot i Stockholms kommunfullmäktige och i Humanisternas styrelse.
Christer Sturmark är ordförande i Humanisterna.
Gå till toppen