Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Saga Norén får klara sig utan Rodhe

Det blir en tredje säsong av dramaserien ”Bron”. 

I slutet av september inleds inspelningarna av tredje säsongen av ”Bron”. Totalt blir det tio avsnitt, en timme långa, som ska sändas hösten 2015.
Men den här gången får huvudkaraktären Saga Norén, spelad av Sofia Helin, klara sig utan sin danska kollega Martin Rodhe. Den danske skådespelaren Kim Bodnia, som har gjort rollen de två första säsongerna, har valt att hoppa av.
– Vi har haft olika uppfattningar om säsongens innehåll. Kim Bodnia var inte nöjd med hur rollkaraktären utvecklades. Det är tråkigt att det blev så men man får gå vidare och acceptera det, säger Anders Landström, producent på filmbolaget Filmlance som gör serien tillsammans med det danska bolaget Nimbus.
När beskedet från Kim Bodnia kom var redan en stor del av manuset till serien färdigt. Nu har manusförfattarna, med Hans Rosenfeldt i spetsen, tvingats skriva om delar av det.
– Men själva huvudhistorien är intakt. Det här skapar ju också en massa möjligheter att få in nya karaktärer och utveckla serien, säger Anders Landström.
Vad huvudhistorien går ut på i den nya serien kan han inte avslöja, men SVT:s dramachef Christian Wikander lättar lite på förlåten:
– Det här innebär att rollfiguren Saga förlorar en kollega och får börja interagera med andra karaktärer, något som blir en utmaning för henne. Det blir en del av historien, det finns dramatik i det, det är tufft för henne.
Precis som vid de tidigare säsongerna kommer huvuddelen av inspelningarna att ske i Malmö. En del inspelningar görs i Köpenhamn och några scener tas i Ystad eftersom Film i Skåne och Ystad-Österlen Filmfond är med och finansierar.
Malmö stad satsar omkring en miljon, uppdelat på tre år, för att kunna utnyttja uppmärksamheten kring regionen som serien ger.
Totalt har ”Bron” en budget på över 100 miljoner kronor.
– Det ligger på den nivån. Det är ungefär som fem, sex medelstora svenska långfilmer, säger Anders Landström.
De internationella framgångarna för ”Bron” har varit enorma. Serien är såld till omkring 120 länder över hela världen och både England/Frankrike och USA har gjort egna versioner som nu båda är inne på andra säsongen.
– Vi får väldigt många förfrågningar från bolag som vill göra egna versioner. Bland annat vill ett filmbolag i Sydkorea göra en variant som ska utspela sig på gränsen mellan Syd- och Nordkorea, säger Anders Landström.
Nu på tisdag befinner sig företrädare för serien tillsammans med skådespelaren Kim Bodnia på tv-mässan i Monte Carlo där serien blivit nominerad till bästa dramaserie och Kim Bodnia till bästa manliga skådespelare.
Gå till toppen