Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Fallet med Arnason till Europadomstolen

Var professor Ulfur Arnason en belastning för den psykosociala arbetsmiljön eller blev han utsatt för yttrandefrihetsbrott av sin arbetsgivare, Lunds universitet? Det kan Europadomstolen komma att pröva.

Percy Bratt, känd advokat och tryckfrihetsexpert, bland annat engagerad i fallet Dawit Isaak, har tagit sig an Ulfur Arnasons fall.
– Fallet Arnason rör viktiga principfrågor avseende den akademiska friheten och yttrandefrihet på våra universitet. Om universitetsledningar ska kunna göra sig av med forskare som uttrycker en negativ uppfattning i frågor som rör förutsättningarna för den framtida forskningen, riskerar det att leda till en effekt där få vågar uttrycka sin åsikt om hur forskning bör bedrivas, säger han.
2009 kritiserade Ulfur Arnason fakultetens ledning för beslut om nedskärningar vid Biologiska institutionen som innebar att fyra forskare sades upp. Arnason ifrågasatte kompetensen hos dem som fattat beslutet och menade att det förelåg en jävsituation.
Kort därefter slängdes Ulfur Arnason ut från institutionen med motiveringen att han var en ”psykosocial belastning”. Den pensionerade professorn, som hade tjänsterum och telefon och fortfarande handledde doktorander, blev avstängd med omedelbar verkan.
Sedan dess har Arnason i flera rättsinstanser försökt driva frågan att Universitetet kränkte hans yttrandefrihet. Men varken Högskoleverket, Kammarrätten eller justitiekanslern (JK) som har prövat ärendet anser att Lunds universitet gjorde fel.
I sin ansökan till Europadomstolen skriver advokat Percy Bratt att Ulfur Arnason knappast kan ha spelat en avgörande roll i de händelser som ledde till försämrad arbetsmiljö på Biologiska institutionen. Han anser att yttrandefriheten här väger tyngre och att beslutet att stänga av professorn utgör en kränkning i artikel 10 i Europakonventionen.
En ansökan har lämnats in till Europadomstolen, men det är oklart om domstolen tar upp fallet. Erik J Olsson, grundare av Academic Rights Watch, säger att en dom skulle få konsekvenser för alla svenska lärosäten, eftersom Arnasonfallet fått prejudicerande karaktär. Uppsala universitet stängde av en kritisk professor emeritus och hänvisade till hanteringen av Arnason.
– Det är två frågor som är viktiga: Hur långt kan man gå och inskränka någons yttrandefrihet för att främja arbetsmiljön? Och hur ska man behandla forskare som inte är anställda, men som bedriver undervisning eller forskning? Ska de ha samma akademiska frihet som andra personer?
Ulfur Arnason själv hoppas att hans fall kommer att prövas.
– Sverige har skrivit på Europakonventionen och det går inte att strunta i vad de säger, säger han.
Gå till toppen