Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Vi ville vara en del av rörelsen”

Om feminismen hade varit lika stark på andra ställen som i Malmö så hade världen sett annorlunda ut, tror Malin Beckman och Emma Larsson på Malmö jämställdhetsbyrå.

”Jag hoppas att Nordiskt forum skapar en ökad medvetenhet om feminismen, och att folk förstår att det är en fråga som alla kan och måste jobba aktivt med”, säger Emma Larsson, som i helgen har informerat om Nordiskt forum.Bild: Isabelle Beckman
För knappt två år sedan grundade duon Malmö jämställdhetsbyrå tillsammans med ytterligare tre personer.
– Vi ville vara en del av den starka feministiska rörelsen i Malmö, säger Emma Larsson.
Nu är föreningen lokal samordnare för Nordiskt forum, med uppdrag att inspirera, informera och mobilisera.
Är feminismen särskilt stark i Malmö?
– Jag har bara varit aktiv i Malmö, men jag upplever den som stark. Om den hade varit lika stark överallt så hade vi kommit längre. Så ja, säger Malin Beckman.
– Det syns på antalet föreningar, det har vi märkt inte minst i arbetet med Nordiskt forum. Och det syns på evenemang och manifestationer. Och i gaturummet, att kvinnotecknet är ritat på gatorna till exempel.
Emma Larsson har i perioder bott i Stockholm, och ser skillnader mellan städerna.
– Det offentliga rummet tillhör alla på ett annat sätt här i Malmö, men samtidigt är klyftorna och utsattheten tydligare. Det är nära till politikerna, och det finns några starka politiker som driver feministiska frågor, vilket vi såklart ser som väldigt positivt.
Vilken är den viktigaste frågan i Malmö?
Malin Beckman:
– Våld, hot om våld och maskulinitetsnormer, det gäller inte bara Malmö. Ansvaret för att jobba mot det ligger dels på politiker, som har makt att fördela resurser så att de hamnar hos personer som jobbar mot detta. Men också på enskilda individer som känner sig orättvist anklagade. Många säger ”det gäller inte alla män” och det gör det inte. Men alla bär ett ansvar för att förändra hur vi pratar om detta och vilka attityder som tillåts i samhället, i det privata och i det offentliga.
Efter Nordiskt forum ska de undersöka om det blev en vitamininjektion för den feministiska rörelsen. De vill också hitta sätt att underlätta för olika lokala föreningar.
– Vi ska bland annat samarbeta med ett projekt i Göteborg, Agenda jämlikhet, där man har startat en webb-plattform för att visa vad olika organisationer har på gång. Det är ganska enkelt, men kan underlätta otroligt för den som vill engagera sig, säger Malin Beckman.
De har fått pengar för ett år för att jobba vidare med detta – och där ligger ett problem, tycker de.
– Att driva de här frågorna i projektform gör det hela väldigt sårbart på sikt. Det är inget nytt, utan något som kvinnorörelsen alltid påpekat, säger Emma Larsson.
Gå till toppen