Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Erbjudes: Allt från fula visor till kvinnlig frigörelse

När Katrin Stjernfeldt Jammeh först av alla provar den levande jukeboxen Brita Björs tvekar hon inte om kategori. Det får bli en visa om kvinnlig frigörelse. För nu laddar Malmö upp för ett möte i feminismens anda.

En sak kan Brita Björs vara säker på när hon på lördag erbjuder publiken att välja bland trettiotre titlar vid Nordiskt Forums fest i Malmö Folkets park på lördag: Den levande folkmusik-jukeboxen från Hälsingland kommer aldrig att få framträda vid en FN-konferens om jämställdhet.
En sådan kommer nämligen inte att hållas, kungör Gertrud Åström, ordförande i Sveriges Kvinnolobby som ligger bakom konferensen i Malmö.
En världskonferens om jämställdhet i FN:s regi skulle riva upp mycket av det som man åstadkom för tjugo år sedan.
Den "Platform for Action" som världens regeringar antog vid FN-konferensen i Beijing 1995 skulle troligen vara omöjlig idag, eftersom den politiska utvecklingen gått åt fel håll, säger Gertrud Åström. Däremot tror hon på bättre framsteg vid Nordiskt Forum i Malmö, som är en uppföljning på det nordiska jämställdhetsmötet i Åbo 1994.
Jag är full av förtröstan, säger Gertrud Åström. Vid tisdagens uppladdningsmöte med medierna beskrev hon Malmö som "en stad i Sverige som är en del av världen", vilket tilltalade kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) som fick välja låt först när jukeboxen Brita Björs skulle provspelas.
Så det blev en visa om en flicka som visserligen är förtjust i den där pojken, men nog tror att hon skulle klara sig även om han stack.
Gå till toppen