Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Partiledaren ska vinna valet åt ministern

Göran Hägglund vill förstatliga sjukvården. Avskaffa landstingen om nödvändigt. Han tänker slåss för det i valrörelsen.
I dagarna lämnar socialministern över stafettpinnen till partiledaren med uppgift att rädda jobbet åt dem båda.

Göran Hägglund, Sveriges socialminister har i stort sett avslutat sitt arbete för mandatperioden. Nu kliver han in i rollen som kampanjande partiledare för sitt parti, Kristdemokraterna.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Två personer har klämt ner sig i karmstolen på departementschefens rum:
Statsrådet Göran Hägglund, Sveriges socialminister sedan åtta år. Och partiledaren Göran Hägglund, Kristdemokraternas ordförande sedan 2004. De är lite olika, säger de. Första frågan går till den sistnämnde: Hur tycker han att ministern har skött sig?
Partiledaren skrattar till men behöver inte tänka länge.
– Jag tycker att han har gjort ett ganska bra jobb.
Tillfrågad om varför nämner KD-ledaren kortade vårdköer, bättre patientsäkerhet, satsningar på psykiatrin, sjuka äldre, cancerpatienter, kroniskt sjuka ...
Statsrådet lyssnar belåtet och fyller i:
– När jag blev socialminister för åtta år sedan så levde jag i föreställningen att vi ska jobba med den organisation som vi har. Men nu tror jag att vi måste gå mot en ökad statlig styrning av vården.
Det är inga småsaker han föreslår.
– Skulle det visa sig att landstingen måste läggas ner för att vi ska få en jämlik vård så tycker jag att vi måste vara beredda att diskutera det också.
Från så kallat vanligt folk har socialministern fått positiva reaktioner på detta. Från vårdanställda har bifallet varit ännu starkare, säger han.
Och från de andra i regeringen?
Betydligt mer avmätt, medger ministern.
– En del vill inte ändra på nånting, en del säger att nyttan med en ändring är för liten, en del vill helt enkelt inte prata om det.
Men oppositionen då?
– Sossarna säger blankt nej. Västerpartiet och Miljöpartiet har inte sagt något. Men jag tänker inte ge upp. Detta är något vi måste våga diskutera.
Frågan går till partiledaren. Är en förstatligad vård något att driva valkampanj på?
– Jag tror att det är en bra valfråga, svarar partiledare Hägglund. Jag kommer att envist väcka den här frågan. Hur ska patienter i Blekinge och Västernorrland få tillgång till samma behandlingsmetoder som stockholmaren och göteborgaren får?
Sjukvården är en toppfråga i valet, ansåg skåningarna i den undersökning som Sydsvenskan publicerade i söndags. Samma mätning gav Kristdemokraterna 2,9 procent.
De två Hägglundarna håller masken vid det sistnämnda beskedet, men det är så klart ingen trevlig siffra.
– Det är svårare att profilera sig som regeringsparti än i opposition, säger ministern.
– Men den bästa tiden för profilering är valrörelsen, tröstar partiledaren.
Göran Hägglund växte upp i Degerfors. Pappa var metallarbetare på bruket, mamma jobbade natt i långvården. Det låter som början på en socialdemokratisk bana, men sonen engagerade sig i Amnesty.
– Det är ju så för många unga, att det politiska engagemanget inte börjar i höjda barnbidrag eller bättre studiemedel, utan mot orättvisor på global nivå. Så var det för mig.
Han studerade ismer och fastnade för kristdemokratin.
– Vi kristdemokrater har en speciell syn som utgår från betoningen av människovärdet.
Efter valet 2010 frågade SOM-institutet vilka åsikter som avgjorde väljarnas val av parti. Den som lusläser tabellen finner att moderater och kristdemokrater tycker lika om nästan allt. Från privatiseringar och skattesänkningar till maxtaxor och frihandel syns ingen skillnad. Bara i synen på vårdnadsbidrag och pornografi skiljer det sig. Så frågan inställer sig: Varför är inte Göran Hägglund moderat?
Svaret kommer snabbt och unisont:
– Därför att jag är kristdemokrat. Det är en ganska stor tankemässig skillnad. Det är precis som du säger, att i många enskilda frågor så kan vi landa på samma position, och det visar sig i att vi samarbetar så väl i regeringen ...
– Men det kristdemokratiska tänkandet innehåller dimensioner som tillför politiken väldigt mycket viktigt. En handlar om familjens betydelse, en annan om civilsamhället, en tredje om människovärdet.
– Vår syn på människan skär rätt emot det kollektivistiska vänstertänkandet, men också mot den liberala synen på varje människa som en ö. Där andra talar illa om beroende, säger vi att i beroendet ligger något viktigt. Jag är beroende av min fru, min granne, i beroendet skapas ett sammanhang som måste ses som grunden i samhället.
En fråga där KD skiljer sig från alla andra är förslaget att ensamstående kvinnor ska få insemineras i Sverige. Göran Hägglund tänker kämpa emot.
– I alla andra sammanhang talar vi om betydelsen av att både mamman och pappan finns med barnen under de första åren, men det här förslaget innebär att man helt definierar bort pappan.
Frågan blir något för nästa riksdag och regering. Alliansens statsråd har i stort sett avslutat sitt arbete, nu lämnar socialminister Hägglund över till den kampanjande partiledaren. Ett ord på vägen?
– Jag skulle som minister uppmana partiledaren att inte glömma bort de viktiga frågorna om vård och omsorg, de diskuteras alldeles för lite med tanke på den betydelse de har för alla.
"Regeringens lustigkurre" kallade en tidning Göran Hägglund häromdagen.
– Hur tolkar du det uttrycket? Jag tycker inte om det riktigt. Men jag tror att de syftade på att jag försöker använda humor som ett sätt att kommunicera.
När Göran Hägglund varken är partiledare eller minister läser han böcker och lyssnar på musik.
– Jag har spelat trombon. I storband. Det är kul att spela tillsammans med andra.
Företrädaren Alf Svensson spelade saxofon, så intresset för bleckblås tycks gå i arv bland kristdemokratiska partiledare.
Vid detta påpekande skruvar Göran Hägglund på sig i stolen och ser besvärad ut. Gillar han inte parallellen? Är han trött på att ständigt jämföras med ikonen Svensson?
Till slut klämmer han ur sig:
– Alltså jag vill verkligen inte vara magister nu, men saxofon är ett träblåsinstrument.

Tre saker

...  som Göran Hägglund inte kommer att sakna när han en dag slutar som minister:
1. Fönsterlösa sammanträdesrum.
2. Att ständigt bära med sig en portfölj där det ligger PM som pockar på läsning.
3. Att inte kunna lyssna på en nyhetssändning utan att tänka: Vad kommer de att ringa till mig om?

Chatta med Göran Hägglund idag

Ställ dina egna frågor när Kristdemokraternas partiledare chattar med Sydsvenskans läsare klockan 13.30 idag.

Gå till toppen