Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forum sätter jämställdhet i fokus

15 000 besökare hoppas arrangörerna på.

Konferensen samlar aktivister, politiker, akademiker, myndigheter, representanter från kvinnorörelser och andra aktörer under några dagar i Malmö.
Målet är att sätta agendan för framtidens jämställdhetspolitik.
– Det går bra. Det är väldigt mycket nu de sista dagarna inför evenemanget, men det känns väldigt roligt också att det äntligen är dags, säger Caroline Matsson, konferensgeneral.
Hon har arbetat med konferensen sedan förra våren. De sista dagarna går åt till praktiska bestyr, allt från att försöka skynda på den sista visumansökan för en av deltagarna till dekorationer av lokaler och Hyllie torg och att se över tillgängligheten i lokalerna.
Sextusen konferensdeltagare är hittills anmälda. Målsättningen är 15 000 besökare totalt för hela evenemanget, hälften till konferensen och hälften till de kostnadsfria delarna som inte kräver någon föranmälan.
Under fyra dagar kan besökarna bland annat lyssna på flera internationella forskare, som Cynthia Enloe, professor vid Clark University i Massachusetts, och maskulinitetsforskaren Michael Kimmel från USA.
– Programmet erbjuder en stor bredd av olika perspektiv och olika fokus inom genusforskning och feminism, säger Caroline Matsson.
Flera svenska politiker är på plats, bland andra jämställdhetsministern Maria Arnholm (FP) och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Annie Lööf (C), Åsa Romson (MP) och Jonas Sjöstedt (V) medverkar i en partidebatt om jämställda löner på lördag.
– Det är väldigt spännande förstås att se hur de feministiska frågorna tar plats i valrörelsen. Jag uppmanar verkligen svenska besökare att passa på att träffa sina politiker och prata jämställdhet med dem, säger Caroline Matsson.
Forumet består även av ett kulturprogram som till stor del vävts samman med konferensprogrammet. På lördag arrangeras även heldagen ”Nordiskt forum – folkfesten” i Folkets park i Malmö med uppträdanden, samtal och föreläsningar i feminismens tecken. Bakom dagen står Malmö stad i samarbete med bland andra Nordiskt forum, Malmös feministiska nätverk och Ladyfest Malmö.
Läs mer om Nordiskt forum på Kultur och Nöjen, sidan B2 och på Malmö, sidan C10.

Caroline Matssons tipsar om show och feministisk bio

1 Öppningen i morgon kl 11, öppningsshowen i morgon kväll och avslutningsprogrammet på söndag då alla deltagare samlas och får en gemensam upplevelse.
2 Sessionen ”Feminist futures” på lördag kl 14.30 i Malmö arena med bland andra Sapat Pal Devi från Indien, som startade kvinnoorganisationen Gulabi gang, och dramatikern Stina Oscarsson, som läser en bearbetning av Frida Stéenhoffs tal från 1903 där begreppet feminism för första gången introducerades i Sverige.
3 Seminarier som lyfter frågor om vad den feministiska rörelsen har att säga i frågor om miljö och klimat, som till exempel ”Pink is the new green” på lördag kl 14.
4 UN Womens chef Phumzile Mlambo-Ngcuka som talar vid flera tillfällen, bland annat under avslutningsceremonin.
5 Feministisk bio i en av lokalerna. Gratis.

Konferens i fyra dagarVi är på plats

Nordiskt forum är en konferens som arrangeras av organisationer ur den nordiska kvinnorörelsen i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige den 12–15 juni på Malmö arena och Malmömässan.

Hela programmet finns på nf2014.org.

Under torsdagen kan du följa vår direktrapportering från evenemanget i Hyllie på Sydsvenskan.se.

Vi sänder bland annat tv från invigningen.

Gå till toppen