Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fru Gårman tar plats vid vita strecken efter 59 herrår

Herr Gårman får sällskap lagom till Nordiskt Forum.

Till Nordiskt Forum har Malmö fått sina första Fru Gårmanskyltar - på Hyllievång i anslutning till mässområdet vid Malmömässan.Bild: Maria Nyman-Moritz
Karl-Gustaf "Kåge" Gustafson skapade Herr Gårman-skylten 1955. Gullan Bornemark skrev den tillhörande visan, "på vita strecken får man".
Hässleholm ville efter millennieskiftet sätta upp Fru Gårman-skyltar. Regeringen gav inte dispens. Men efter en utredning på Vägverket ingår den kvinnliga anvisningen till övergångsställen i en förändrad svensk vägmärkesförordning.
Därefter har Fru Gårman gjort entré runtom i landet. Bland annat i Uppsala, där hon dock fick tas ner igen 2012 eftersom kjolen var kortare och brösten spetsigare än på den nationellt sanktionerade skyltmallen, rapporterar Upsala Nya Tidning.
På nybyggnadsområdet i Hyllie har nu tio Fru Gårman-skyltar monterats.
– Så vitt vi vet är detta de första i Malmö, säger Johan Gröhn på Malmö stads trafikregleringsenhet.
Tanken på installationen väcktes, enligt Peter Gustafsson som projektleder Hyllieutbyggnaden, under en fikarast. Där diskuterades Nordiskt Forum, den jättekonferens för framtidens jämställdhetspolitik som arrangeras på Hyllie 12-15 juni.
– Hädanefter blir det varannan Fru- och varannan Herr Gårmanskylt på Hyllie, säger Peter Gustafsson.
Varför får inte hela Malmö könsblandade skyltar?
– Tekniska nämnden kom fram till att det skulle bli kostsamt att riva upp hälften av Malmös skyltar. Men det här passar bra i ett utbyggnadsområde som Hyllie där vi vill ligga i framkant, säger kommunikatören Maria Nyman-Moritz.
Gå till toppen