Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kulturutövare som hoppas fler ska fatta

Inför Nordiskt Forum: Vanessa Marko var med och drog igång Fatta.

I slutet av juni är det Malmöpremiär för Femtastic camp, där tjejer får skriva låtar, rappa och DJ:a med kvinnliga inspiratörer. ”Vi vill hitta intresset och glöden, och en gemenskap för unga tjejer utanför skolan och hemmet”, säger Vanessa Marko.Bild: Albin Brönmark
Tidningen är på plats när Vanessa Marko håller föredrag om Fatta-kampanjen för samtliga ettor och tvåor på Pauli gymnasium. Kampanjen som nu har vuxit till en större rörelse, drog Vanessa Marko, rapparen Cleo, reggaeartisten Syster Sol och Crossing Boardersgrundaren Ida Östensson igång för ett år sedan, efter en uppmärksammad dom där tre killar friades från att ha våldtagit en tjej med en flaska. Fatta kräver att samtycke skrivs in i våldtäktslagstiftningen och att mer resurser läggs på normkritiskt arbete i skolan.
Vanessa Marko rabblar våldtäktsstatistik från scenen: 98 procent av förövarna är män, 95 procent av offren är kvinnor.
– Det måste vara tungt som ung kille att se denna statistik, säger hon till dussintals unga killar i publiken.
Det här är första gången hon involverar förövarperspektivet så uttryckligen i sina föreläsningar, berättar hon efteråt. Det hänger samman med lanseringen av den nya satsningen ”Fatta man” där män har anställts som projektledare.
– Vi har varit kvinnor som jobbat med kampanjen tidigare, vilket är bra. Men vi måste arbeta för att involvera män i den globala rörelsen mot sexuellt våld och för feministiska frågor.
Utöver Fatta är Vanessa Marko, 26 år, aktiv i Femtastic, ett kollektiv bestående av kvinnor som arrangerar klubbar, workshops och själva gör musik på olika sätt. I maj flyttade hon till Malmö från Stockholm, och här håller hon bland annat i klubb Syrran på Debaser.
– Femtastic bygger på en feministisk värdegrund. Vi jobbar för att skapa utrymme för oss själva och varandra i en mansdominerad bransch. Men vi har inget självutplånande syfte som vissa organisationer har: att den dagen det är jämställt så finns vi inte. Vi kommer alltid att behöva en gemenskap.
Den feministiska aktivismen syns mycket i Malmö, tycker Vanessa Marko, på stan i form av klistermärken och gatukonst och olika initiativ och feministiska aktivister.
– Aktivism kanske gror lättare i en mindre stad.
– I Stockholm är det mer utspritt och olika falanger. Det är mer institutionaliserat i Stockholm. Myndigheter delar ut pengar och sätter ramarna. Men feminismen spirar i hela Sverige.
 
Parallellt med Nordisk forum arrangeras Feministisk festival, som är gratis i Folkets park.

Fatta-manifestation på fredag

Fatta-kampanjen håller manifestation på fredag klockan 15-16 på Hyllie torg. Artister som Tiffany K, Ayla och Fredrik Boltes (Partiet) uppträder. ”Vi kommer varva musik, humor, brandtal och konst under en timme för att samlas och påminna oss och FATTA att samtycke fortfarande är en valfråga”säger Vanessa Marko.
Gå till toppen