Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Lång väg till jämställdhet i familjen

Fler föräldradagar med full ersättning, ytterligare en pappamånad och nya RUT-avdrag kan göra livet mer jämställt menar TCO, som intervjuat 3 000 tjänstemän om bland annat vabb och dagisrutiner.

Ulrika Hagström är jämställdhetspolitisk expert på TCO. Hon är förvånad över att så många som 65 procent av kvinnorna säger sig vara ansvariga för aktiviteter och planering i familjen.
– Där visar siffrorna på stor skillnad. Det är också vanligare att det är kvinnan som hämtar och lämnar på dagis men där svarar också många att de delar lika på uppdraget, säger Ulrika Hagström.
Fler kvinnor än män säger också att de stannar hemma med sjuka barn, 53 procent av de tillfrågade svarar att de hjälps åt.
– Det är väldigt intressant, vi upplever att många tjänstemän som jobbar heltid tar varannan dag. Det har också blivit vanligare att jobba hemifrån när barnen är sjuka.
För att familjelivet ska bli jämlikt lägger TCO fram förslag på åtgärder:
Ytterligare en månad vikt åt papporna.
– Det är verkligen en reform som borde ha gjorts tidigare. Det genomsnittliga uttaget generellt för män är fyra månader, bland dem finns det förstås både de som delar helt lika och de som inte tar ut mer än någon vecka.
Fler föräldradagar är en annan förändring som TCO vill se.
– Vi vill ta bort de 90 dagarna med lägsta ersättning och göra om dem till dagar med full ersättning. Sedan vill de dela upp dem, 45 till vardera partnern och öronmärka dem så att det bara går att ta ut en dag per vecka.
På det sättet skulle en anställd kunna förkorta sin arbetstid med 20 procent per vecka under ett helt år, förklarar hon.
– Det skulle verkligen bli ett incitament för att gå ner i tid. I dag är det många kvinnor som gör det och på det här sättet skulle både män och kvinnor slippa betala för det i form av lägre lön.
Enligt Ulrika Hagström visar undersökningar att dagens föräldrar tar ut längre ledighet och satsar på en senare förskolestart.
– Sedan föräldraförsäkringen infördes 1974 har antalet hela tiden utökats och då har tanken varit att föräldrar skulle gå ner i arbetstid. Istället har många valt att stanna hemma under en längre tid.
Den tredje åtgärden handlar om RUT-avdrag via arbetsgivaren.
– Det borde vara förmånligare att göra avdrag genom arbetsgivaren, till exempel städning. Vi vill göra det lika enkelt som att arbetsgivaren kan erbjuda friskvårdsbidrag.
Hur ska ni få igenom allt?
– Det är TCO:s mål att få med den extra månaden i regeringsförklaringen i höst. Vi jobbar aktivt med alla frågorna och ska föra fram dem vid otaliga tillfällen framöver.
Fotnot: TCO kommer att medverka i flera seminarier på Nordiskt Forum med fokus på jämställda löner.
Gå till toppen