Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Samkörda bröder satsar på en spelning

Profeterna hade fel om slutet – det är inte alls alltid nära. Men brödraskapet är.
Närhelst familjeplikterna och uppdraget som popstjärnor i Cardigans tillåter drar sig Lars-Olof Johansson Ståle och Bengt Lagerberg tillbaka till bandet Brothers of End, där de samsas med sin barndomspolare Mattias Areskog. I dagarna kommer en ny singel, ”Baby Love”, en försmak på sensommarens album.
– Vi har inte så mycket tid över, men i gengäld flyter det på friktionsfritt. Vi jobbar mer effektivt än förr, säger Johansson Ståle.
Med blandade känslor, men mest positiva, talar de om hur samkörda de blivit – redan när de börjar jobba tillsammans med en låt vet de hur det ska falla ut. Men resonemanget står inte riktigt pall när det ställs mot den fullständigt oförutsägbara låt som är ”Baby Love”.
– Ljudmässigt är det albumets mest uflippade, säger Lagerberg som utöver trummor också spelar fagott på denna dynamiska inspelning som bitvis låter som en perverterad tagning av T Rex ”Get It On”.
Att musiken sticker iväg beror delvis på att brödratrion vågat bjuda in andra. Erika Rosén sjunger på singeln. På andra spår hörs Christine Owman, Nina Persson och Petter Lindgård.
– Tidigare har vi hållit på så mycket för oss själva. Av rädsla, inte minst, säger Johansson Ståle och berättar om deras planer på att följa upp albumet.
– Förr var det givet att man turnerade. Nu tänker vi istället göra en enda skitbra spelning, med alla medmusiker på scen, och så gör vi en livevideo av alltihop.
Ellen Sundberg, sjungande låtskrivare från Jämtland, har genom sin koppling till Malmöbolaget Rootsy skaffat sig en ansenlig publik i Skåne. Men hon har också fängslat amerikanen Israel Nash Gripkas öra. Det förde henne i vintras till Austin, där hon med Gripka som producent spelat in en uppföljare till fjorårets debutalbum. Men först släpps några av låtarna på ep:n ”Headlights”.
Mary Gauthier har gjort hjärtskärande tematiska album förr, men aldrig ett som riktigt låter som nya ”Trouble & Love”: en samling sånger om uppbrott. Låter det privat? Kanske. Men låtarna är faktiskt samarbeten, med folk som Gretchen Peters, Scott Nolan och Beth Nielsen Chapman. Musiken är blues, country och folk.
Art Tyrant är ett Göteborgsband, influerat inte minst av Tame Impala, som i veckan ger ut sitt titellösa debutalbum via Lighthouse Records.
Jennifer Lopez ger nästa vecka ut ”A.K.A”, ett album som inkluderar vinterns singlar ”Same Girl”, ”Girls” och ”I Luh Ya Papi”.
The Handsome Family, det äkta paret från Chicago, nådde ut till en oväntat stor publik när deras låt ”Far From Any Road” användes som ledmotiv till tv-serien ”True Detective”. Men den verkliga entusiasten är Chicagomusikern Andrew Bird, som i flera år spelat och spelat in spridda Handsome Family-covers. Nu kommer ett helt album, ”Things Are Great Here, Sort of…”, inspelat med en enda mikrofon men med sällskap av sångerskan Tift Merritt och hans ordinarie akustiska band.
Clipping, ett samarbete mellan producenterna Jonathan Snipes och William Hutson, ger ut ”Clppng”: fjorton spår som kombinerar rap med elektroniskt oväsen. Gangsta Boo gästar.
Gå till toppen