Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD: Ordningsvakter i skolan

Sverigedemokraterna vill spara pengar på bland annat socialnämnden och skolorna. Vård- och omsorgsnämnden får däremot mer pengar än vad den borgerliga majoriteten föreslagit, om SD får bestämma.

Idag inleds budgetfullmäktige och Sverigedemokraterna har som sista fullmäktigeparti presenterat sitt budgetförslag för Lunds kommun år 2015.
Partiet utgår från den borgerliga majoritetens förslag. Därefter föreslår SD både besparingar och satsningar.
Största besparingen görs enligt SD genom att kommunen säger upp avtalen om mottagande av flyktingar och ensamkommande barn. Det, menar SD, skulle spara 35 miljoner kronor. Bland de pengarna finns 12 miljoner kronor som SD plockar bort från socialnämnden, men den största besparingssumman placerar SD på en fiktiv nämnd som partiet benämner invandringsnämnden.
Skolan får både tillskott och besparingskrav från SD. Bland annat vill partiet minska anslagen till modersmålsundervisningen och satsa pengar på tjugo nya tjänster för lärare, som dessutom ska vara utbildade ordningsvakter och därför ha begränsade polisiära befogenheter. Totalt får de tre nämnderna som har hand om skolor och förskolor 11 miljoner kronor mindre i SD:s förslag, jämfört med vad den borgerliga majoriteten har föreslagit.
Den nämnd som får mest i tillskott av Sverigedemokraterna, jämfört med det borgerliga förslaget, är vård- och omsorgsnämnden. SD ger nämnden 20 miljoner kronor mer som ska gå till bland annat en allmän kvalitetsförbättring av äldrevården.
SD:s budget går med 63 miljoner kronor plus, att jämföra med den borgerliga budgetens 16 miljoner kronor plus. SD föreslår, precis som de borgerliga, oförändrad skatt.
Budgetfullmäktige pågår idag och imorgon. Men eftersom det är val i år kommer budgeten att tas upp i fullmäktige i höst igen och fastställas då.
Gå till toppen