Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Utan trycket utifrån hade vi inte kommit långt”

Utan gräsrötterna hade Malmö stad inte kommit så långt i sina satsningar.
Det tror Sara Svensson, politisk sekreterare för Vänsterpartiet.

Sara Svensson, politisk sekreterare för Vänsterpartiet.Bild: Hussein El-Alawi
För 1,5 år sedan avsatte Malmö stad, där Vänsterpartiet är en del av den politiska majoriteten, 20 miljoner kronor för att höja lönerna i kvinnodominerade yrken. 1 000 kronor i månaden per medarbetare blev det. Det är den feministiska satsning som Sara Svensson är mest stolt över.
Vad har ni kvar?
– Det finns fortfarande för många timanställda i Malmö stad och Sverige generellt. Om jag skulle välja den viktigaste feministiska frågan så är det den om kvinnors arbetsmarknad.
Sara Svenssons eget politiska engagemang började när hon var femton år i Ystad.
– Det var framförallt klassorättvisor i vardagen. Vissa hade råd att alltid resa på semestern, men inte jag. Och det utrymme som jag som tjej fick jämfört med killar väckte mycket tankar och frustration.
Feministiskt initiativs Gudrun Schyman har sagt att Vänsterpartiet fokuserar för mycket på klass och för lite på kön. Sara Svensson kan inte rangordna frågorna.
– Man kan inte förstå kvinnors underordning utan att förstå klass. Det styr så mycket. Det ser man ju på den borgerliga politiken, att rut-avdraget sägs vara en jämställdhetssatsning när det bara handlar om att välbeställda kvinnor kan köpa andra kvinnors arbete.
Ob-förskola och genuspedagogik i förskolan är annat som Malmövänstern brukar lista som föredömliga feministiska kommunala satsningar. Sara Svensson ger credd åt den utomparlamentariska rörelsen.
– Utan trycket utifrån tror jag inte att vi hade kommit så långt som vi har gjort.
Gå till toppen