Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Festivalförberedelser drar nya krafter

Vägen är en del av målet för Feministisk festival, som startar i dag i Folkets park.
Därför känner festivalens samordnare Birgitta Vega Leyton ett stygn av vemod redan innan det är över.

Aktivism är viktigt för Birgitta Vega Leyton – att visa vägar för att påverka, förändra och förbättra. Hon och de andra organisatörerna hoppas att Feministisk festival ska inspirera fler att engagera sig.Bild: Lars Brundin
Hon fyller snart 33, bor vid Karlskronaplan och har jobbat för det rika gratisprogrammet torsdag till lördag sedan i augusti förra året.
Hon minns första stormötet, som kom till stånd genom initiativtagaren Mirjam Katzin, då det drömdes fritt och stort. Nu har Feministisk festival tillgång till Moriskan, precis som deltagarna ville.
– Det är så många som har engagerat sig. På varje stormöte har en tredjedel varit nya, säger Birgitta Vega Leyton, en av sex i koordinatorsgruppen.
Ett 40-tal bidrar på olika nivåer. 80 volontärer jobbar i helgen. En handfull är män.
Festivalen vänder sig till alla intresserade med workshops, klubbar och kultur. De som gör den möjlig är med några undantag runt 20 år.
Prova-på sporter, en lätttillgänglig marknad och pysselhörna är grepp för att nå en bredare publik.
Tanken på Feministisk festival väcktes i ett skede när Nordiskt forum ännu inte planerat för en gratisdag i Folkets park eller kanaler för egna initiativ.
Nu äger de båda arrangemangen rum parallellt, några medverkande syns på båda programmen (exempelvis på temat aborträtt) och förhoppningen är att deltagare ska röra sig mellan dem.
– Vi är ett komplement, säger Birgitta Vega Leyton.
Malmö stad, Folkets park, Moriskan, Debaser och ABF stöttar Feministisk festival.
Gå till toppen