Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oppositionen: Skydda grönytorna i parken

Bråket om Folkparken fortsätter. Byggnadsnämnden återupptar detaljplanarbetet för parken – men oppositionen är kritisk eftersom den inte anser att grönytorna fredas.
– Det är ett svek mot Västerborna, säger Björn Abelson, (S).

I mars beslutade alliansen att stoppa det pågående arbetet med detaljplanen för Folkparken.
Den gamla planen avskrevs eftersom den väckte mycket kritik och byggnadsnämnden beslutade att börja om från början och ta ett helhetsgrepp om parken.
Men vid sitt senaste möte beslutade byggnadsnämnden att återigen ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att pröva om det går att förtäta och samtidigt säkerställa kulturmiljö- och grönstrukturvärden i Folkparken.
– Men det finns inget i underlaget om att skydda parken som grönområde. Inte heller något om att låta bli att bygga i parken. Folkparkshuset har inte heller skyddats, säger Björn Abelson.
Med stöd av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Demokratisk vänster yrkade Socialdemokraterna på följande tillägg:
1 Att i kommande detaljplan skydda folkparkens gröna ytor som park.
2 Att inte planera för ny bebyggelse inom Folkparkens gröna ytor.
3 Att även undanta folkparksbyggnaden från framtida bostadsbyggande.
5 Att i detaljplan bibehålla folkparksbyggnaden.
6 Att i första hand bygga på hårdgjorda ytor inom detaljplanområdet.
– Uppdraget som stadsbyggnadskontoret har fått är alldeles för öppet. Man stänger inga dörrar när det gäller att bygga i parken. Det hade varit mycket bättre om man skrivit in att ”Folkparken ska skyddas”, säger Björn Abelson (S).
Christer Wallin (M) är ordförande i byggnadsnämnden:
– Detta är ett slag i luften och populistiskt i valtider av oppositionen att säga på det viset. Det är att sätta överrock på utredningen innan den påbörjats, säger han.
– Jag utgår ifrån att alla vet att det som har varit utrett och föreslagits tidigare inte är ett alternativ denna gång. Vi stoppade ju planen. Vi vill inte ha bostäder i folkparken på det vis som det var i det tidigare förslaget. Nu vill vi se fler alternativ, säger Christer Wallin.
Gå till toppen