Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bong: Ett sympatiskt litet hål

"Brödet är gott, soppan är mättande, det är trångt inne i lokalen, de flesta tar med sig maten och går". Bong äter lunch på La Soupe i Malmö.

La Soupe

ReviewType: Lunch.. Address: Adelgatan 4, Malmö.. Cuisine: Soppkök.. Telephone: 0411-53 33 13. Atmosphere: Hemtrevlig.. OpenHours: Mån-fre 11-15, lör-sön stängt.. Prices: Soppor 70 kr.. PriceRating: Right. FoodRating: Up. DrinkRating: Right. ServiceRating: Up.
Vi vill prata om det mytomspunna "hålet i väggen". Det där stället som inte går att googla sig fram till, den lilla matserveringen som plötsligt uppenbarar sig på semesterorten och utan undantag visar sig bjuda på resans bästa måltid. Det kan vara en plastpall på en gata i Hanoi, en industrilokal på en hemlig adress i Berlin eller en food truck i San Francisco.
De bästa skaldjuren hittade vi på en liten krog på Sardinien, vi kommer aldrig att hitta tillbaka. I Spanien åt vi en kanin i en gränd.

Lite samma känsla får vi av La Soupe. En halvtrappa ned i en hörnlokal, mellan en tråkig genomfartsled och en sidogata, ligger denna harlekinrutiga pytterestaurang med Lotta Mellberg bakom kastrullerna. Hon och hennes man driver i vanliga fall Abbekås hamnkrog, men Lotta Mellberg hade länge funderat på soppa. Till sist slutade hon fundera och bestämde sig för att göra och nu serverar hon fyra olika lunchsoppor i veckan, plus minus en eller två som tar slut och ersätts av andra.

När vi hälsar på finns en redd skaldjurssoppa, gästernas favorit, och en oxsvanssoppa, efter mamma Mellbergs recept, på menyn. Här finns även en dietsoppa på vilda och tama örter och en majssoppa med eller utan bacon. Alla kostar 70 kronor styck.

Vi väljer oxsvansen och skaldjuren och får två stora skålar soppa, serverade med ekologiska surdegsbröd från Svarte och en färskost med ramslök. I fönstret ligger en näve rustika bröd till salu och på disken får vi prova marmelader på brödtärningar. Den som är sugen på mer sött kan dricka saft till maten, men vi håller oss till vattnet. Brödet är gott, soppan är mättande, det är trångt inne i lokalen, de flesta tar med sig maten och går.

Oxsoppan har fått en rik och matig smak av långkokta svansbitar, tärnade rotfrukter och lök, vilket gett den en rik och matig smak. Detta är en väldigt klassisk soppa, men även en soppa som kräver tid, det går inte att svepa ihop en vettig köttsoppa på en kvart. Den behöver omsorg och tålamod och det har den fått här.

Eller på hamnkrogen, rättare sagt, där den fått puttra i timmar. I Malmö är köket för litet för några vildare gastronomiska äventyr, här räcker utrymmet endast åt att sleva upp soppluncherna till ivriga besökare.

Vi äter av skaldjurssoppan, den är mild och krämig och har en lätt touch av paprika, men saknar helt den där otrivsamt brända smaken som ibland dyker upp då skaldjursskalen bryns för hårt. Kanske att det inte är så kul med de färdigskalade kräftstjärtarna som ligger i soppan, de smakar för mycket vass saltlag och matchar inte den övriga grundkoksmedvetenheten.
Snart tar La Soupe sommarlov, så passa på att hitta hit innan dess. Detta är ett sympatiskt litet hål.
Gå till toppen