Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det behövs både liberala och socialistiska feminister”

Så folkpartist hon är: Opinionsframgångarna för Feministiskt initiativ är bra, tycker Sveriges jämställdhetsminister Maria Arnholm.
– För mig är det jättebra. Det förbättrar mina möjligheter, säger hon.

Maria Arnholm är i Malmö med anledning av Nordiskt forum. I en intervju med Sydsvenskan berättar hon varför hon tycker att framgångarna för Feministiskt initiativ är bra och säger att hon utgår från att det bli en tredje pappamånad nästa mandatperiod.
Visserligen är Fis grundare Gudrun Schyman socialist och Maria Arnholm är liberal. Men det är mindre viktigt.
– Jag tycker att deras metoder är fel, men deras utgångspunkter och ambitioner har jag inga problem med. Det behövs både liberala och socialistiska feminister, säger Maria Arnholm, och härmar, inte utan skadeglädje, alla de förståsigpåare som har skrattat åt henne när hon har önskat jämställdheten högst upp på den politiska dagordningen.
När Maria Arnholm får välja den viktigaste jämställdhetsfrågan, handlar det om pengar. Siffran 3,6 miljoner har hon tagit upp många gånger – det är skillnaden i livsinkomst mellan den genomsnittlige mannen och den genomsnittliga kvinnan, en skillnad som uppkommer på grund av mäns och kvinnors skilda livsmönster – ojämställt uttag av föräldraledighet och vård av barn, kvinnors deltidsarbete och lägre lön och pension till kvinnor.
Maria Arnholm ger inte mycket för argumentet att politiker inte kan göra något åt lönerna. Politiker är högsta chefer i den offentliga, kvinnodominerade, sektorn.
– Vi är arbetsgivare och behöver bli bättre på att ta ansvar när det gäller det.
En sak som hon önskar fick mer uppmärksamhet är de svenska myndigheternas arbete med jämställdhet.
I tjugo år har jämställdhetsintegrering varit på tapeten – kommuner och länsstyrelser har tagit på sig jämställdhetsglas- ögonen och tittat på allt från snöröjning till biståndshandläggning och starroperationer. Då upptäcker de att bilvägarna röjs först från snö, så att bilisterna – som mest är män – kan ta sig fram bäst medan barnvagnar och rullatorer fastnar på de snöiga trottoarerna. De upptäcker att förtur till starr- operationer ges till de som har körkort och jaktlicens – mest män. De upptäcker att det är en högre tröskel för en kvinna att få hjälp från kommunen.
– Det finns så många aspekter där vi tror att vi är jämställda men där vi ser skillnader mellan män och kvinnor. Jag tror att allt det här sammanlagt kommer så småningom att ge riktigt positiva ringar på vattnet, säger Maria Arnholm.
Nu vill hon jämställdhetsintegrera skolan, med ett jämställdhetslyft som ska få bukt med lågpresterande pojkar och tidigt rotade könsroller.
– Det finns väldigt mycket kunskap numera om hur man möter barn som individer, och inte bara som pojke eller flicka.
Till slut tre sakfrågor:
När tvingas företagen göra årlig lönekartläggning, istället för var tredje år som idag?
– Det kommer en utredning nästa vecka med förslag. Men som folkpartist tycker jag att den borde vara årlig.
När blir den individualiserade föräldraförsäkringen verklighet?
– Det törs jag inte sia om. Om jag fick ett politiskt wildcard och kunde göra något utan att bry mig om vad väljarna tycker, då skulle jag införa det. Men man ska ha väljarna med sig. Men en tredje pappa- månad utgår jag ifrån kommer nästa mandatperiod.
När blir det kvotering till börsbolagens styrelser?
– Bara den senaste veckan har det skrivits in i den svenska bolagskoden att företagen bör ha som ambition att ha 40 procent av vardera könet i bolagsstyrelserna 2020. Det är ett stort steg framåt. Men vi politiker måste sopa framför egen dörr innan vi pekar finger åt det privata näringslivet. Ett huvudfokus för mig framöver är att se till att de kommunala bolagen får en bättre könsfördelning. Där ser det lika illa ut som i de privata företagen.
Gå till toppen