Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lika för alla – överallt

Det regnade sannerligen inte män när det feministiska stormötet Nordiskt forum startade på torsdagen i Malmö.
Men många tusentals kvinnor – och en droppe män – samlades på Arenan och mässan i Hyllie i en gemensam åsiktsexplosion kring ett enda ord: Lika.

Lika för alla. På alla sätt. Överallt.
Det är det enkla budskapet som i fyra dagar hanteras på ungefär samtliga tänkbara sätt av flera hundra organisationer, partier, myndigheter och intressegrupper.
Över ettusen talare är listade. Både deltagare och åskådare kommer från hela Norden och delar av resten av jorden. Och det är inte bara för de redan invigda.
– Jag kom hit för att jag känner att jag vill engagera mig på något sätt, säger Karolina Olsson, egenföretagare i Malmö, med en bunt trycksaker under armen bland utställningsbåsen.
– Jag har gått runt och samlat material. Det blir nog kvinnor för fred eller något sådant, gärna på ett internationellt plan. Det finns så mycket kvar att göra.
Det finns det, kan man också summera invigningstalarna Malmös finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh, jämställdhetsminister Maria Arnholm och ordföranden för FN:s kommitté mot diskriminering av kvinnor Nicole Ameline.
Plus, förstås, initivtagaren till Nordiskt forum Gertrud Åström, ordförande för Sveriges kvinnolobby som är paraplyorganisation för en rad organisationer inom svensk kvinnorörelse.
– Vi bjuder in hela samhället att inspireras, sa Gertrud Åström sedan Nicole Ameline konstaterat att kvinnorna i Norden kommit längre än många andra och är ett föredöme för kvinnor i resten av världen.
Det var tjugo år sedan de nordiska kvinnorörelsernas jämställdhetskonferens Nordiskt forum hölls senast, då i Åbo i Finland.
Malmökonferensen ska utmynna i ett slutdokument adresserat till de nordiska regeringarna och parlamenten med krav inför framtiden.
Men vägen mot slutdokumentet är alltså ett mål i sig. Bland annat med en närmast oändlig rad seminarier, debatter och workshops.
De täcker större delen av den feministiska debattens huvudpunkter – allt från självförsvar och jämställt föräldraskap till sexistisk reklam, kvinnohälsa, jämlikt företagande och migrantkvinnors villkor.
I talarlistan på över ettusen namn från ”Aarnivaara, Sara” till ”Østergaard Bertelsen, Hanne” finns kända och okända inom en rad specialområden.
Samt en del storpolitiska inslag som Socialdemokraternas Stefan Löfven och finansminister Anders Borg (M).
Mest minglande var det under invigningsdagen bland de hundratals utställarna på mässan.
Inte helt oväntat ringlade de längsta köerna av nyfikna vid Feministisk initiativs bås där Angelica Kauntz från Fi i Lund var rätt utmattad av uppmärksamheten.
– Många frågar efter Gudrun, men hon kommer hit först på fredagen. Jag har sålt massor av pins, böcker och skivor. Det märks både att Fi har medvind och att feminism är på agendan mer än någonsin förr.
Gå till toppen