Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nederländerna förnedrade Spanien

Nederländerna krossade världsmästarlaget Spanien i VM-finalreprisen i Salvador.
Spanien blev fullständigt utspelat i andra halvlek – och det orutinerade nederländska laget vann till slut med 5–1.

Nederländernas Robin van Persie efter att ha gjort mål.Bild: Manu Fernandez/AP

Är mästarlaget Spaniens spelare gamla, trötta, mätta och deras spelstil passé?
Kanske.
Blev de överkörda av ett ungt och hungrigt nederländskt lag?
Onekligen.
Totalt.
Fullkomligt.
På pappret var det Spaniens match i Salvador. Men pappret blev inte långlivat i värmen och fukten på Arena Fonte Nova.
Spanien ställde upp med en elva där åtta av spelarna vunnit VM, EM och Champions League. Svårmatchat för Nederländerna naturligtvis. Åtminstone just på pappret.
Det började planenligt när Xabi Alonso i den 26:e minuten sköt 1–0 till Spanien på en straff som den ständigt utbuade Diego Costa fixat. Costa är från Lagarto knappt 30 mil från Salvador, det vill säga nästan ingenting i brasilianska avstånd mätt, och buades ut varje gång han rörde bollen.
Nederländerna har sin tyngd och stjärnglans längst fram i Robin van Persie, Arjen Robben och Wesley Sneijder. Men bortsett från stjärntrion är det ont om rutin: Sex av spelarna i startelvan hade före matchen spelat färre än 20 landskamper.
Nederländarna fick allt svårare att hänga med när Spanien drog upp tempot i sina löpningar, trianglar och precisionspassningar. 2–0 var mycket nära när Andrés Iniesta frispelade David Silva med en utsökt genomskärare i den 43:e minuten. Men Jasper Cillessen fick vantarna på Silvas chipp och bollen gick utanför.
I stället kvitterade Nederländerna i anfallet efter. Med stil.
Daley Blinds perfekta cross friställde Robin van Persie, som mötte bollen med en slängnick över Iker Casillas, som tagit några kliv ut från mållinjen. Slängnicken blev en lobbnick – och ett fantastiskt mål. 1–1 i paus.
I den 53:e minuten slog Blind återigen ett perfekt inlägg. Men Arjen Robben nickade inte. Han dämpade bollen, lurade ner Gerard Piqué på marken och rullade in 2–1 till Nederländerna.
Väl i underläge hängde Spanien inte med, och när Stefan de Vrij nickade in 3–1 i den 64:e minuten inleddes förnedringen.
I den 72:a minuten gled van Persie in 4–1 och de spanska spelarna såg alltmer desperata ut.
Varje nederländsk kontring blev livsfarlig, och i den 80:e minuten drog Robben upp 5–1 i Iker Casillas nättak.
Det kunde ha blivit mer.
Gå till toppen