Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Hög tid för en jämställd Malmöfestival – låt hälften av artisterna vara kvinnor

I helgen diskuteras feminism runtom i Malmö under parollen Nordiskt forum och Feministisk festival. Vi tycker att det är hög tid att göra musik- och kulturscenen mer jämställd. Därför bör hälften av artisterna på årets Malmöfestival vara kvinnor. Musikbranschen är alltför mansdominerad och många personer som inte känner sig hemma i stereotypa maskulina normer, känner sig uteslutna från musiklivet.
Killar förväntas från tidig ålder ägna sig åt gruppaktiviteter, som att spela i band eller spela fotboll. Det är inte lika självklart för tjejer, då den rådande normen är att de mer sällan blir introducerade eller uppmuntrade att spela instrument i band. Därför finns Popkollo. Föreningen vill inspirera dem som inte faller inom den rådande normen att spela musik och uppträda.
Vem som är framgångsrik artist och får ta plats har betydelse. Det spelar roll om du har en förebild som du som identifierar dig som tjej eller kvinna kan relatera till. Genom att anordna kolloverksamhet med instrumentworkshop, dj-skolor och sånglektioner får fler unga talanger chansen att börja spela i band.
I samverkan med Femtastic gör vi i sommar ett hiphopkollo för alla tjejer och kvinnor från tolv år och uppåt.
En jämställd festival handlar om att alla kulturyttringar på festivalen ska framföras av både män och kvinnor och personer som identifierar sig som kvinnor. Det gäller inte bara för de stora scenerna utan även för de mindre. Detsamma gäller också för bokningar för ståuppkomik, teater och andra evenemang under festivalen. Förebilder spelar en viktig roll för att trenden med manlig dominans ska vända.
Så, varför har vi inte kommit längre och varför är det kontroversiellt att ifrågasätta vem som sitter med ordförandeklubban, får tv-tid och plats på scenen? Jo, därför att den stereotypa mansrollen anses som den självklara normen. Att tillhöra normen innebär fördelar som inte blir synliga förrän normen bryts.
Jämställdhet är något som måste genomsyra alla områden. Men vi börjar gräva där vi står. Vi är artister, musikintresserade och föreningsaktiva som vill förändra musik- och kulturbranschen inifrån. Fler tjejer, kvinnor och personer som identifierar sig som kvinnor måste få möjlighet att testa på att spela och bli grymma artister. Kultur – musik i synnerhet – är en viktig plattform för att nå ut. Och kvinnors röster måste höras och bli lyssnade på.
Enligt organisationen Jämställd festival består 76 procent av akterna på svenska festivalscener enbart eller till största delen av män. Vi vet att Malmöfestivalen strävar mot femtio-femtio-fördelning och antalet akter med kvinnor har också ökat. Nordiskt forum har en jämställd musikscen i mindre format som visar att detta är möjligt. Gör samma sak på Malmöfestivalen i sommar. Det är dags att ge Festivalsverige ett riktigt bra exempel att följa.
Rebecka Olsén, ingenjör, gitarrist i Tusen skäl, styrelseledamot i Popkollo Malmö, Cecilia Nordlund, artist, låtskrivare och ordförande i Popkollo Malmö, Jessica Nilsson, studerar, aktiv i Popkollo Malmö. Karin Wall, frilansande projektledare, basist i Jane Bond, styrelseledamot för Popkollo Malmö, Mia Josefsson, aktiv i (den opolitiska föreningen) Popkollo Malmö samt politisk sekreterare och kommunfullmäktigekandidat för MP, Anna Edström, gitarrist och sångerska i The Bandettes, aktiv i Popkollo Malmö.
Gå till toppen