Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Sommarens bästa boxar

Anders Fagerström väljer ut 30 höjdpunkter.

Innan du går och köper dig en box: Tänk efter!
Och det är uppenbart att allt fler svenskar gör just det.
Under 2013 planade boxvinsförsäljningen på Systemet ut efter år av exempellösa försäljningsframgångar men står ändå för över 60 procent av den Systemutminuterade vinvolymen.
Vinförsäljningen totalt steg men då främst för buteljtappat vin och då i priser från 70 kronor och uppåt. Kul! Det är, som bekant, av hälso- och livskvalitetsskäl alltid bättre med en flaska gott vin än dubbla mängden dåligt eller intetsägande.
Boxat vin är en industriell produkt och skall ses som en sådan. Tänk själva jämförelsen billig ”grillbamse” gjord av allt möjligt och wienerkorv gjord på prima råvara från den lokale charkuteristen som vågar se dig i ögonen dagen efter sommarpartyt.
Gift i boxvin? Visst kan det finnas små mängder av bio- och insekticider i vinet, men aldrig över några gränsvärden. Illasmakande men ofarligt svavel? Ja, finns i boxvin i större mängder än i flaskvin. Besinna hellre de tretton procent alkohol som verkligen är en hälsorisk.
Boxen är praktisk, framför allt om du skall fjällvandra eller båtsemestra, Och ekonomisk vid stort party. Tänk efter om du verkligen behöver ett boxvin! En öppnad box blir snabbt dålig även om den förvaras i kylen.
Och tänk på att slå upp vinet i karaff, både av estetiska och smakmässiga skäl.
Undvik roséboxar så långt det går – få fjällbäckar är kalla nog att kyla dem. Bra rosé skrev jag om här på sidan 12 maj, Puycheric, Mulderbosch och Poggio Rosato är bra.
Jag har från provnoteringar om över 200 boxviner – herregud vad många smakar ungefär likadant! – valt ut några av de bästa och mest prisvärda. Långt fler är värda en rekommendation. Ett stort gäng borde dock, enligt min mening, snabbförpassas till kretsloppet via reningsverket.
Gå till toppen