Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Fredrik Reinfeldt i motvind varnar för vänstern

Fredrik Reinfeldt öppnar för en ökad jämställdhetsbonus för att fler pappor ska ta hand om sina barn. Men han förnekar att det har något med framgångarna för Feministiskt initiativ att göra.

En fortsatt hård arbetslinje och ordning i ekonomin är Fredrik Reinfeldt strategier inför höstens riksdagsval.Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Statsminister Fredrik Reinfeldt har ett katastrofalt EU-val bakom sig. Nu står han inför uppgiften att på tre månader hämta in ett jättelikt opinionsunderläge.
Han väljer en strategi att varna – inte i första hand för Stefan Löfven – utan för de partier som Socialdemokraterna kan komma att samarbeta med.
Det gäller inte minst Fi och Gudrun Schyman, som lovat att agera blåslampa för jämställdheten hela vägen in i Sveriges riksdag.
– Jag vill varna för de hot som hänger över Sverige om vi får en regering med partier som vuxit till vänster om socialdemokratin. Partier som närmast raljerar över att man behöver ha ordning på ekonomin. Som vill bekämpa marknadsekonomi och valfrihet och talar i revolutionstermer.
– Jag tänker samla alla krafter som inte tror på Fi för deras svar leder till kaos.
Finns det inget skäl för Moderaterna själva att vässa sin jämställdhetsprofil? Jo, medger Reinfeldt när vi slagit oss ner i soffgruppen utanför hans arbetsrum i Rosenbad. Partistämman beslutade i höstas att ”uppmuntra” ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen.
– Vi ska diskutera det här inom alliansen nu.
Folkpartiets trycker på för tuffare styrning. Kristdemokraterna slåss för sitt vårdnadsbidrag, där familjen själva ska bestämma. Mitt emellan står Moderaterna, där finansminister Anders Borg i en intervju i Sydsvenskan i våras förespråkade en tredje pappamånad.
Fredrik Reinfeldt föredrar att förstärka den ”jämställdhetsbonus” som redan finns och kan ge en familj max 13 500 kronor extra per år om man delar mer lika.
– Allt fler män tar för givet att man ska ta ett delat ansvar för barnen. Men frågan är om det går tillräckligt fort. Vi har ju jobbat med en jämställdhetsbonus. Nu tror jag det finns anledning att se över den.
Fredrik Reinfeldt har regerat Sverige i åtta år. Han kom till makten på löftet att utrota utanförskapet med hjälp av arbetslinjen. Det råder delade meningar om han lyckats. Över 400 000 svenskar är arbetslösa i dag, fler än 2006.
Men Reinfeldt pratar hellre om sysselsättning. På det jippoartade allianskonventet i Stockholm nyligen sattes målet till fem miljoner sysselsatta svenskar år 2020. Det kräver 350 000 nya jobb.
Under sina åtta år har regeringen satt igång ett helt batteri av åtgärder: jobbcoacher, nystartsjobb, YA-jobb (yrkesintroduktionsanställningar), instegsjobb, skattebefriade nystartszoner som stoppades innan de ens hann börja, och det hårt kritiserade Fas 3.
Utvärderingarna pekar på ett klent resultat.
– Jag vill hävda att din beskrivning är lite snäv. Vad är den stora förändringen vi gjort? Vi har sett till att arbetskraften i Sverige vuxit! säger Reinfeldt.
Så här resonerar han: Om hemmafruar, invandrare och de som är äldre än 55 inte söker jobb räknas de inte som arbetslösa. Så är det i Tyskland, Frankrike och USA. Alliansen har med sin politik fått dessa grupper att söka jobb. Över 250 000 nya jobb har skapats, hävdar Reinfeldt. En del beror på att befolkningen ökat. Men 150 000 nya jobb är jobbskatteavdragens och arbetslinjens förtjänst.
– Sossarna säger att inget har hänt. Men det är ju inte samma 400 000 människor som räknas som arbetslösa i dag. De som stod nära arbetsmarknaden när vi tillträdde har fått jobb. Nu talar vi om utsatta grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Utrikes födda som inte klarar svenska språket, 55-plussare som är mångårigt arbetslösa, funktionshindrade och unga som inte klarar gymnasieutbildningar. Det är dem vi försöker få ner trösklarna till arbetsmarknaden för nu.
Du har argumenterat för samma arbetslinje i åtta år nu. Enligt opinionsmätningarna tror inte väljarna på dig längre. Känner du inget behov av att komma med något nytt för att vända underläget?
– Jag fick svenska folkets förtroende för att jag har en idé om en arbetslinje. Vi ska skapa sysselsättning för breda grupper och ha ordning i ekonomin. Det är vår fortsatta samhällsutmaning. Jag tänker inte säga till väljarna att nu har jag hittat på något helt annat.
– Tycker svenska folket inte att arbetslinjen och ansvarstagande för offentliga finanser gäller längre – utan revolution och ställ samhället på ända – så kan jag bara svara: jag tror inte på det.
– Jag kommer fortsätta berätta att röstar ni på de fyra vänsterpartierna är det kaos som väntar.
Fredrik Reinfeldt ser nu med oro på utvecklingen i Irak, där radikala sunnitiska islamister tagit makten i flera städer och USA hotar med flygbombningar för att stötta den shiadominerade regeringen.
– Det är djupt oroväckande att hårdföra al-Qaida-anknutna grupper har militär förmåga att ta hela städer.
Med stor sannolikhet leder kriget till en ny flyktingström mot Sverige, utöver de människor som flyr från kriget i Syrien. Reinfeldt sticker inte under stol med att det kan kosta pengar för statskassan. Men han vägrar se det som ett problem
– Den kortsiktiga effekten är att Migrationsverket behöver mer pengar och att det krävs insatser i utbildningssystemet. Men sen får vi en växande sysselsättning. Sverige har en av de snabbast växande befolkningarna i Europa. När andra har sjunkande sysselsättning så växer vår sysselsättning. Och den grupp som verkligen står ut är utrikes födda. De får jobb i Sverige. Det säkrar långsiktigt vår ekonomi och bär upp vår välfärd.
Är du orolig att SD ska utnyttja en ny flyktingvåg i sin valpropaganda?
– SD vill ge sig på invandrare, det vet alla. Därför var det viktigt göra upp med Miljöpartiet om att öppna upp migrationspolitiken. Med asylinvandring och arbetskraftsinvandring har Sverige den utvecklade världens mest liberala regelsystem. Det bidrar till befolkningsökning och att fler får sysselsättning.
– Jag är beredd att göra det den kommande mandatperioden också.

Vem av er ljuger om Nuon?

Sigfrid Lindhe: Tycker du i efterhand att det var en bra idé att kriminalisera en hel ungdomsgeneration? (Reinfeldt var 2006 emot att göra det olagligt att fildela, vilket det ändå blev).
Fredrik Reinfeldt: I dag har vi Netflix, Spotify och andra legala alternativ att ta hem musik och filmer. Det var precis det jag eftersträvade. Vi måste säkerställa att skapare av musik, konst och film kan leva på sitt arbete i en tid när användare tar för givet att allt är gratis.
Peter Marschall: Huvudanledningen till att jag inte röstar på Moderaterna är er hantering av försvaret. Vilket är ditt ansvar för att vi har ett ”enveckasförsvar”?
Fredrik Reinfeldt: Det är inte korrekt. Vi har ett försvar som får allt bättre försvarsförmåga mot de relevanta hot som finns i vår tid. Över tid vi kan överblicka ser vi inte ett ensidigt militärt angrepp mot Sverige i syfte att ta vårt territorium. Vi har fått ett försvar som är mycket mer professionellt och användbart.
Max: Vem av er ljuger om Nuon? (Förra näringsministern Maud Olofsson har påstått att hon informerade Reinfeldt i förväg om köpet av det holländska energibolaget Nuon som blev en ekonomisk katastrof.)
Fredrik Reinfeldt: Jag har inför Konstitutionsutskottet gett mitt svar: Jag fick kännedom om förvärvet av Nuon, som Vattenfalls styrelse beslutat om, först efter att det blev offentligt.

Fredrik Reinfeldt

Född 1965 i Österhaninge, uppvuxen i Täby. Sysslade med basket och teater. Ekonom vid Stockholms universitet.

På 1990-talet utfryst ur Moderaternas kärna av Carl Bildt. Kom tillbaka och blev partiledare 2003 efter Bo Lundgren. Lanserade Nya Moderaterna och arbetslinjen. Statsminister sen 2006.

Med exhustrun Filippa Reinfeldt har han tre barn: Ebba, Gustaf och Erik. Bor i Sagerska palatset i Stockholm.

Gå till toppen