Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gardintips för stora fönster och vita väggar

Fråga: Hej! Vi vill sätta upp gardiner i vår nya lägenhet som ligger i Dockan, Västra hamnen i Malmö. Jag bifogar ett foto och tar tacksamt emot tips på lösning vad gäller upphängning, färg och val av gardiner. Takhöjden är 250 cm, stora fönster och vita väggar. Vi tycker om linnegardiner i ljusa färger.
Jonas Lindström, Malmö
Svar: Frågan är vad ni vill att gardinerna ska göra för er hem? Ska de skapa en mjukare mer ombonad känsla? Ska de skymma insynen från grannarna eller är det viktigt att kunna mörklägga för att barnen ska kunna se på tv när solen lyser in?
Ett enkelt sätt att täcka in alla dessa behov är gardiner i två lager. Den inre gardinen är en voile, som betyder slöja på franska, och är ett lätt transparent tyg som släpper in ljuset, men ändå skyddar mot insyn. På den andra raden kan ni komplettera, om ni känner att det behövs, med en tjockare gardin ni kan dra för när ni vill titta på tv exempelvis. Just det här alternativet är att rekommendera till sovrummet för söndagsmorgnar när man vill sova lite längre.
Det verkar som att du har en hel del fönster och för att få ett lugnare helhetsintryck och slippa synliga fästen i väggen och gardinstänger, rekommenderar jag dig att hänga gardinerna från taket på en skena längs med hela väggen, runt hörnet, över dörren och vidare. Skenan kan du enkelt dölja med en kornisch.
Vid den här typen av upphängning brukar man hänga den skira voilen i dubbel bredd från golv till tak. I ditt fall betyder detta 2,5 meter långa gardiner (evetullet plus 5 centimeter) och 5 meter breda. Dessa längder kan du sedan dra över fönsterna när du behöver eller låta dem ”vila” mellan fönsterna. De tjockare längderna räcker med enkel bredd som man ofta låter hänga vid sidan om fönstret och som är enkla att dra för när det behövs.
Pricken över i skapar du genom att komplettera med belysning bakom kornischen, mellan de två skenorna. Det ger en lyxig hotellkänsla.
Lycka till!

Gardiner och tillbehör

Ikea. Prisvärda gardiner och skenor! Gardineran Sanela rekommenderas varmt som den tjockare varianten för att mörklägga.
Jotex. Jotex har snygga volier i lin och flera färger att välja på.
Stoff & Stil. Tygaffär i Malmö med mycket bra sortiment av tyger och kompetent personal som gärna hjälper till.
Gå till toppen