Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

"Lägre statsskuld är en bedrift och inte ett problem"

Fredrik Reinfeldt chattade med Sydsvenskans läsare på måndagen.

Sydsvenskan: Välkomna till chatten med Fredrik Reinfeldt. Statsministern och moderaternas partiledare är strax redo att svara på era frågor.

 

Fredrik Reinfeldt: 

Hej nu är jag på plats.

 

Simon: Hej Jag är intresserad av er politik och tror att ni är rätt parti för Sverige. Men jag bor i Malmö och här styr de rödgröna partiet som gjort vår stad sämre och sämre för varje år som gått. Hur ska ni ta kampen mot dem och hur ska ni lyckas vinna i Malmö? Speciellt trafikfrågan i malmö är aktuellt.

Fredrik Reinfeldt: Hej Simon, roligt att du tror på moderaterna. Vi vill att över 5 miljoner ska ha ett jobb 2020, samtidigt som vi är garanten för att det är ordning i ekonomin. Jag oroas över att de rödgröna i Malmö inte har ordning på ekonomin och att Malmö ligger dåligt i rankingen över företagsvänlighet. Med alliansstyre blir det bättre ordning i ekonomin och fler jobb.

 

Anders: Sverige har historiskt låg statsskuld, fallande efterfrågan och kan låna till låg kostnad. Varför inte öka satsningen på kollektivtrafiken ännu mer och införa investeringsstöd för hyreslägenheter? Båda dessa åtgärder är tillväxtskapande!

Fredrik Reinfeldt: Hej Anders, vi har som enda land i EU lägre statsskuld idag jämfört med 2006. Det är för mig en viktig bedrift och inte ett problem. Det ger oss säkerhetsmarginaler som andra saknar. Efterfrågan stiger nu i svensk ekonomi. Jag håller med dig om vikten av bra kollektivtrafik och fler hyresrätter. Glädjande nog växer nu bostadsbyggandet i Sverige ganska kraftigt, och det gäller även hyresrätter.

 

Anton Hålldén: Hur ser du på att Socialdemokraterna vill höja restaurangmomsen till 25 %?

Fredrik Reinfeldt: Hej Anton, jag tycker det är mycket bekymmersamt och hotar viktiga jobb. Vi ser nu stor efterfrågan på arbetskraft i restaurangbranschen. Det är glädjande och viktigt eftersom det dessutom ofta är ett ingångsyrke för unga och för utrikes födda. Vi går till val på att inte höja momsen och arbetsgivaravgiften på att anställa unga.

 

Stefan: Vilken migrations- och integrationspolitik kommer Alliansen att driva vid eventuell valseger?

Fredrik Reinfeldt: Hej Stefan, jag tror på en öppen och välordnad asyl- och migrationspolitik. Vi måste bli bättre på att stödja de som kommer till Sverige att lära sig svenska, då får de lättare att komma i arbete. Vi går till val på flera nya förslag för att underlätta integration och att få fram fler jobb. Vi ser nu en glädjande stark uppgång av utrikes födda som har fått jobb. Det gör Sverige starkare.

 

Vita: Ska Sverige med I NATO?

Fredrik Reinfeldt: Hej Vita, moderaterna tycker Sverige ska gå med i Nato. Vi tycker dock att det kräver bred enighet i riksdagen, vilket omöjliggörs av att s säger nej.

 

 

Mikael: Då skattesänkningarna har varit oerhört bra, för både ekonomin och privatpersoner, varför inte gå till val på ännu ett eller tre till? Ledsamt att ni inte ens går till val på en enda skattesänkning.

Fredrik Reinfeldt: Hej Mikael, vi har sänkt skatterna mest för vanligt folk. Det handlar om en hel extra månadslön om året efter skatt för alla som tjänar under 38.500. Det har varit rätt och accepteras egentligen av de flesta partier - fast de inte låtsas om det. Viktigast nu är att säkra ordning i svenska ekonomi. Vi vill bygga på våra skyddsvallar för att stå rustade inför nästa kris. Därför lovar vi inga nya ofinansierade skattesänkningar för kommande fyra år. Vi tar ansvar.

 

Macke: Lagligt cannabis i Sverige? När?

Fredrik Reinfeldt: Hej Macke, nej det tycker inte moderaterna är en bra idé.

 

 

Alex: Hej Fredrik, jag undrar hur Alliansen vill utveckla försvaret under de kommande åren . Med vänlig hälsning / ung moderat

Fredrik Reinfeldt: Hej Alex, strax före vi tillträdde 2006 lades 60 förband ned i Sverige. Det har påverkat mångas bild av försvaret. Vi bygger nu ett nytt modernt, välutbildat försvar anpassat till vår tids hot. För kommande fyra år vill vi nu skjuta till mer resurser för att säkra bra övningar, fler flygtimmar, bättre incidentberedskap och bättre användning av våra marina stridskrafter.

 

Bertil Nilsson: S vill sänka skatten för pensionärerna med 50 kr. Vad vill M göra för att förbättra pensionärernas standard?

Fredrik Reinfeldt: Hej Bertil, Alliansens skattesänkningar för landets pensionärer har inneburit 500 kronor mer i månaden för nästan alla pensionärer. Till det har vi förbättrat bostadsstödet vid ett par tillfällen. Det regeringsalternativ som är bäst på att få fler i arbete kommer också möjliggöra den bästa pensionsutvecklingen. Det tycker vi är bättre än s som vill fördubbla värnskatten för en mycket liten sänkning för landets pensionärer - samtidigt som de har en budget som leder till 80.000 färre jobb. Då har jag inte listat vad mp och v tänker sig för att vi ska jobba mindre.

 

Sydsvenskan: Om några minuter avslutar vi chatten. Stort tack till alla som har skickat in frågor och till Fredrik Reinfeldt som svarade. Tyvärr hann han inte svara på alla då det var väldigt stort intresse från er läsare.

 

Mia: Många mår dåligt för att de arbetar för mycket. Andra för att de arbetar för lite eller inte alls. Hur kan M ändra på detta? Vi lider av kostsamma välfärdssjukdomar.

Fredrik Reinfeldt: Hej Mia, eftersom vi lever allt längre och Sverige är ett land med höga välfärdsambitioner är det viktigt att vi får ett arbetsliv som uppmuntrar fler att arbeta längre. Då tror jag det blir allt viktigare att detta tar hänsyn till hur vi lever våra liv. Att det finns omställningsstöd mitt i livet för att kunna byta spår. För många är det viktigt att det finns möjligheter till deltid och flexibilitet i arbetet för att få arbete och allt annat i livet att fungera bättre ihop. När man får större inflytande själv, möjligheter att byta arbetsgivare och krymper hierarkier på arbetsplatsen brukar det leda i rätt riktning.

 

Fredrik Reinfeldt: Tack för alla frågor, jag hann tyvärr inte svara på alla. Fredrik

 

 

Gå till toppen