Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löfven: Arlanda bör växa förbi Kastrup

De båda storflygplatserna Kastrup och Gardermoen har vuxit sig för starka på Arlandas bekostnad.
Det anser S-ledaren Stefan Löfven, som åter vill göra Arlanda störst i Norden.

Stefan Löfven, S.Bild: Herman Omstedt
– Idag betraktas Köpenhamn, Helsingfors och Oslo som bättre flygplatser än Arlanda. Det är inget bra, säger Stefan Löfven till Sydsvenskan.
– Vi vill se fler direktförbindelser till Arlanda, dels för att stärka Sveriges konkurrenskraft, dels för att vi tänker på miljön.
Han säger att han tänker sjösätta en helt ny statlig ”aviationsstrategi” om Socialdemokraterna kommer till makten efter valet i höst. Huvudmålet är att stärka Arlanda, som numera är den tredje största flygplatsen i Norden.
Med 20,7 miljoner passagerare under fjolåret överträffas Arlanda såväl av norska Gardermoen med nästan 23 miljoner resenärer som av danska Kastrup med 24,1 miljoner resenärer – varav en femtedel är på väg till eller från Sverige.
När det gäller interkontinentala förbindelser överträffas Arlanda också av Vanda-flygplatsen utanför Helsingfors, med täta avgångar till Fjärran östern.
Detta ser Stefan Löfven som olyckligt för svenska exportföretag och svensk företagsamhet. Han vill samarbeta med Jacob Wallenberg och andra näringslivsföreträdare för att stärka Arlanda.
– Sverige behöver ha en aviationsstrategi som höjer Arlandas standard med fler direktförbindelser till framför allt Asien och USA.
Har Kastrup och Gardermoen fått för många internationella linjer?
– De arbetar med sitt. De har en systematisk utveckling och ett systematiskt samarbete som vi vill åt. Svenska staten har en roll att se till att Sverige har de bästa transportförbindelserna. Det gäller att få till fler direkta flygförbindelser och göra Arlanda till nummer ett i Norden. Det finns ingen anledning att ha en lägre målsättning, säger Stefan Löfven.
Har SAS satsat för mycket på Kastrup på bekostnad av Arlanda?
– Nej, de satsar på det som det finns bra förutsättningar för. Men det är viktigt för Sverige att visa på att Arlanda är en bra flygplats och behöver fler destinationer.
– Vi måste börja nu. Jag har sett att kommunikationsministern uttalat sig positivt om det här, men jag har inte sett något initiativ från alliansregeringens sida.
Gå till toppen