Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordiskt forum vädjar om rätt till heltid

Det finns stora brister i jämställdhetsarbetet i Norden. Det är andemeningen i det slutdokument som idag antas vid Nordiskt forum i Malmö och där rätt till heltidsjobb är ett av fem huvudkrav.

Gertrud Åström, ordförande för Sveriges kvinnolobby.Bild: Sandra Henningsson
I dag på morgonen blev slutdokumentet från jämställdhetskonferensen Nordiskt forum klart. Det har nu överlämnats till fem nordiska jämställdhetsministrar.
Enligt dokumentet står Norden inför stora utmaningar.
"Avgörande brister finns på områden som mäns våld mot kvinnor, arbetsmarknad och lika lön, kvinnors ekonomiska självständighet, omsorgsarbetets organisering och fördelning samt kvinnors inflytande och makt", heter det i texten.
I slutdokumentet lägger den nordiska kvinnorörelsen fram 63 punkter som man önskar att de fem nordiska länderna ska uppfylla.
– Det är dags för handling nu! Men arbetet för jämställdhet stannar inte där, säger Gertrud Åström, ordförande för Sveriges Kvinnolobby.
Bland de 63 punkterna finns fem huvudkrav från Nordiskt Forum:
• Statsbudgetar och kommunala och regionala budgetar ska ha ett jämställdhetsperspektiv i ekonomiska underlag och beslut. De jämställdhetspolitiska målen ska systematiskt följas upp och läggas till grund för nya insatser.
• De nordiska regeringarna ska finansiera kvinnorörelsens organisationer och samarbete på nordisk nivå. Finansieringen ska vara minst på samma nivå som andra organisationer så att feminismen får genomslag i samhället.
• Kvinnor med familjeanknytning ska få egna uppehållstillstånd som inte är knutna till mannen. Utvisningar av våldsutsatta ska stoppas. Kvinnor som utsatts för människohandel ska få skydd och hjälp oavsett om de kan eller vill vittna vid rättegångar.
• Nordens regeringar, arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer ska verka för ett arbetsliv som tar hänsyn till familjeliv och faktisk arbetsmiljö och skapa rimliga arbetsvillkor. Rätt till heltid ska utökas genom lag eller avtal i de länder där kvinnors ofrivilliga deltidsarbete är utbrett. Osäkra anställningar i form av timanställning och visstidsanställning regleras så att missbruk stävjas.
• Nordiska myndigheter ska bidra till att kvinnor tar plats som aktörer, innovatörer, organisatörer, lärare, ledare och ambassadörer för hållbar utveckling. Klimat- och miljöinriktade biståndsmedel skall alltid, där det är relevant, ha inkluderat ett könsperspektiv.
Gå till toppen