Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norsk minister på Nordiskt forum upprör

Nordiskt forum får stark kritik i sociala medier efter att Frp:s Solveig Horne, Norges jämställdhetsminister, som tidigare kritiserats för homofoba och rasistiska uttalanden, var en av deltagarna på söndagens avslutning.

Solveig Horne (jämstäldhetsminister Norge).Bild: Vilhelm Stokstad / TT
På söndagens avslutning av Nordiskt forum deltog Solveig Horne, Norges jämställdhetsminister, och medlem i Fremskrittspartiet. Detta har väckt stark kritik bland besökare, varav många berättar sitt missnöje under hashtaggen #nf2014 på Twitter.
– Det blir ett bakslag för hela konferensen. Det har blivit tydligt att den feministiska och anti-rasistiska rörelsen går hand i hand och här bjuder man in ett parti som motarbetar den rörelsen, säger Veronica Svärd, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ.
Solveig Horne har tidigare kritiserats för bland annat nedlåtande uttalanden om homosexuella och att kvinnor har ett eget ansvar vid våldtäkt.
Nordiskt forum försvar beslutet med att man har bjudit in representanter för samtliga nordiska regeringar.
– Vi hade en lång diskussion om huruvida vi skulle bjuda in även Solveig Horne. Det var inget lätt beslut, men vi har hela tiden varit tydliga med att konferensens slutdokument skulle överräckas till alla ministrar, säger Maria Malmström, pressansvarig på Nordiskt forum.
Kritiker menar att Nordiskt forum genom inbjudan bidrar till att normalisera rasistiska och HBTQ-fientliga partier, hur ställer ni er till det?
– Vi är ödmjuka inför de synpunkter som framförts och förstod att detta skulle kunna väcka känslor. Men vi tar tydligt avstånd ifrån all rasistisk politik. Solveig Horne är inbjuden som representant för Norges regering och inte för sitt parti. Vi bjöd in Nordens jämställdhetsministrar för att ta emot slutdokumentet som innehåller kvinnorörelsens politiska krav, säger Caroline Matsson, konferensgeneral på Nordiskt forum.
Solveig Horne har bland annat sagt att kvinnor bär ett eget ansvar vid våldtäkt och att det främst är invandrade män som begår våldtäkter. Hur går det ihop med Nordiskt forums värderingar?
– Vi tar avstånd från de uttalanden du nämner. Vi står bakom allas lika rättigheter och värde, säger Caroline Matsson.
(Här kan man läsa kommentarerna på Twitter om Nordiskt forum)
Vad tycker du? Kommentera artikeln här.
Gå till toppen