Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oro för Mårtenskolan

Hur ska det gå med Mårtenskolans elever?
Oroliga föräldrar har startat Facebookgruppen ”Rädda Mårtenskolan” som fått ett hundratal medlemmar. 130 personer har hittills skrivit på protestlistan. På Mårtenskolan går drygt 150 barn.

Det är oklart vad som ska hända med Mårtenskolan, men oroliga föräldrar har startat Facebookgruppen ”Rädda Mårtenskolan”Bild: Göran Olsson
– Vi är oroliga för att det inte ska bli någon skola alls här, säger Malin Hagstrand Aldman, en av tre föräldrar som dragit igång Facebookgruppen och skapat listan.
– Dessutom har vi fått besked om att barn från Vipeholms förskola ska placeras i baracker på Mårtenskolans tomt. Det skulle fördröja byggandet av en ny skola här, man kan inte bygga så länge barackerna står på tomten.
Bakgrunden är att inomhusmiljön på Mårtenskolan, med barn i förskoleklass upp till femte klass (F-5), är dålig. Men inga beslut har ännu tagits om rivning eller att Vipeholms förskola ska hit under en period.
Bägge åtgärderna finns däremot som förslag i den områdesplan för Tuna/Mårtens fälad som barn- och skolförvaltning Lunds stad just skickat ut på remiss.
– Den information som föräldrarna fått från förvaltningen var felaktig, säger Lars Hansson (FP), ordförande i barn- och skolnämnd Lunds stad.
– Det finns inga beslut ännu, det är nämnden som ska ta dem.
Detta kan tidigast ske på nämndens oktobersammanträde, remissvaren om områdeslokalplanen måste hinna behandlas.
Vid terminsstarten i höst flyttar Mårtenskolans elever till skolan Munspelets paviljonger, så mycket är klart. Även det beslutet från barn- och skolförvaltningen är dock otydligt, enligt Lars Hansson. Han har krävt att förvaltningen nu förtydligar hur beslutet togs och vad det exakt innebär.
– Föräldrarna förtjänar ett tydligt beslut.
Lars Hansson konstaterar att Mårtenskolans lokaler är i såpass dåligt skick att man i höst antagligen väljer att riva. Däremot är han personligen inte förtjust i idén att placera paviljonger åt Vipeholms förskolebarn på Mårtenskolans tomt.
– De skulle försena byggandet av en ny skola. Vipeholms förskolas hyreskontrakt går ut vid årsskiftet, då måste man flytta ut. Men jag har varit i kontakt med byggnadsnämndens ordförande, som tror att man skulle kunna hitta alternativa placeringar för förskolan.
Föräldrarna till barn på Mårtenskolan är måna om skolan som centrum i området.
– Vi har inget emot att ha barnen i paviljonger under en period och är jättepositiva till att en ny skola här byggs snabbt, säger Malin Hagstrand Aldman. Skolan är också det enda navet i vårt område, vi har ingen affär eller något annat. Det är här vi träffas, skolan är vår inofficiella mötesplats.
Lars Hansson understryker att han och Folkpartiet tycker det är mycket viktigt att barnfamiljer har nära till lägrestadie-skolorna.
– Vi försöker i all planering få små skolor på framför allt lågstadiet.
I barn och skolförvaltningens förslag till områdeslokalplan ställs en ny F-6-skola mot en F-3-skola och det sistnämnda förordas. Enligt Malin Hagstrand Aldman önskar flertalet av föräldrarna F-6.
– Om det blir en F-3-skola och våra fjärdeklassare börjar på Tunaskolan splittras klasserna redan i fyran och de får en lång cykelväg till skolan. Man ska inte glömma bort att de flesta av oss har bosatt sig här just på grund av Mårtenskolans goda rykte.
Lars Hansson är inte nu redo att välja mellan en så kallad tvåparallellig F-3-skola och en F-6-skola med en klass för varje årskull.
– Det finns nackdelar med en enparallellig skola, bland annat när det gäller språkval. Men vi ska framför allt titta långsiktigt på hur elevtillströmningen ser ut här i framtiden.
Gå till toppen