Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

FP och V: Inte bara Fi är konferensens vinnare

Nordens länder brister i jämställdhet. Det är andemeningen i gårdagens slutdokument från Nordiskt forum.
Konferensen har stärkt jämställdhet som en huvudfråga inför valet i höst.

Under fyra dagar i Hyllie bevistades Nordiskt forum av mer än 20 000 personer. Igår morse överlämnades konferensens slutdokument till fyra nordiska jämställdhetsministrar.
Enligt texten står de fyra inför stora utmaningar:
”Avgörande brister finns på områden som mäns våld mot kvinnor, arbetsmarknad och lika lön, kvinnors ekonomiska självständighet, omsorgsarbetets organisering och fördelning samt kvinnors inflytande och makt.”
I slutdokumentet lägger den nordiska kvinnorörelsen fram en rad punkter som de fem nordiska länderna bör uppfylla. De handlar om allt från asylinvandring och rätt till heltidsjobb till bistånd och människohandel.
– Slutdokumentet har 63 punkter som är helt möjliga att genomföra. Det är inte ett utopiskt dokument, säger Gertrud Åström, ordförande för Sveriges kvinnolobby.
Enligt jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) kan några punkter bli borgerlig regeringspolitik.
– Jag imponeras av omfånget och alla förslagen. Det finns mycket vi redan gör och annat vi får ta till oss genom att leverera det vi kan, säger hon.
Nordiskt forum har utvecklats till ett tidigt inslag i årets valrörelse. Konferensen har visat att de flesta partier förberett sig för ett val där jämställdhet står högt på agendan – något som till stor del har sin bakgrund i Feministiskt initiativs framgångar i EU-valet i maj.
– Syftet med Nordiskt forum var ju att få upp de här frågorna i valrörelsen. Det blev en väldig samtidighet med våra framgångar i EU-valet. Det har fött ett hopp hos alla som jobbat med jämställdhet, säger Fi-ledaren Gudrun Schyman.
Har Fi vunnit ökat opinionsstöd genom forumet?
– Det är jag övertygad om. Vi rönte väldigt stort intresse för det vi gör. Jag hade fullt upp, säger hon.
Katerin Mendez är skolkuratorn från Malmö som i höst räknar med att bli riksdagsledamot för Fi. Enligt henne har Nordiskt forum varit en unik konferens i och med den styrts av civilsamhället, inte av enskilda stater.
– Den här valrörelsen blir inte vad de etablerade partierna tänkte sig från början. Till och med Anders Borg kallar sig ju feminist och lägger fram feministiska förslag.
– Idag behöver inget parti akta sig för att gå till val på ökad jämställdhet. Tvärtom tappar man röster på att låta bli, säger Katerin Mendez.
Maria Arnholm håller inte med om att just Fi står som en vinnare efter Nordiskt forum.
– Här har ju jämställdhetsivrare och feminister från alla läger samlats. För mig har konferensen varit en framgång för feminister av alla politiska kulörer.
– Mitt mål som minister har varit att lyfta jämställdhet till en stor valfråga. Det finns en stark längtan efter att diskutera de här frågorna.
Även Martina Skrak (V), kommunalråd för jämställdhetsfrågor i Malmö, betecknar konferensen som en succé för långt fler än Fi:
– Det har även känts att forumet haft ett genomslag för fler än de 20 000 som befunnit sig på konferensen. Den har verkligen märkts på stan.
Hon anser att slutdokumentet ”visar att vi vill gå vidare för att ställa krav på fortsatt ökad jämställdhet”.
– Det finns många viktiga krav i texten. Jag kände vid en genomläsning att avsnitten om välfärd, arbetsmarknad och asyl var viktigast för mig, säger Skrak.

Fem huvudkrav från konferensen

Såväl statsbudgetar som kommunala budgetar ska ha ett jämställdshetsperspektiv. De målen ska systematiskt följas upp.
Nordens regeringar ska finansiera kvinnorörelsens organisationer på nordisk nivå – med samma summor som för andra organisationer.
Kvinnor med familjeanknytning ska få uppehållstillstånd som inte knyts till maken. Utvisningar av våldsutsatta ska stoppas.
Nordens länder ska verka för att arbetslivet tar hänsyn till familj och arbetsmiljö. Rätt till heltid ska utökas i länder där ofrivilliga deltider är utbrett.
Nordens länder ska se till att klimat- och miljöinriktat bistånd alltid har ett könsperspektiv.
Gå till toppen