Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringen försvarar kritiserad tvåårsregel

Tusentals kvinnor och barn kommer varje år i kläm.

Migrationsminister Tobias Billström (M) försvarar prövotiden för nyetablerade par som vill bo ihop i Sverige.
– Det finns väldigt starka skäl för den här typen av regler, bland annat att undvika skenäktenskap och försök att kringgå den reglerade invandringen, säger han.
Samtidigt är det bra att de tillfälliga uppehållstillstånden gör det möjligt för människor att snabbt få leva tillsammans, betonar han.
– Konsekvensen av att ändra lagen kan bli att människor som vill invandra på grund av kärlek kommer att underkastas en prövning som är mycket mer restriktiv än i dag.
För två år sedan lade regeringens utredare Eva Eriksson, folkpartist och före detta landshövding i Värmland, fram utredningen ”Kvinnor och barn i rättens gränsland”.
Kritiken mot dagens lagstiftning var omfattande. En kartläggning visade att våld, hot och kränkningar årligen kan drabba flera tusen kvinnor och barn som fått tillfälliga uppehållstillstånd för att leva med män i Sverige.
I fem län, bland annat Skåne, identifierade myndigheter, sjukvård och kvinnojourer mellan 500 och 1 000 utsatta kvinnor under tre månader. Mörkertalet är dessutom stort.
Enligt utredningen är lagen förlegad och ojämställd. Tvåårsregeln ger männen ett maktövertag. Osäkerheten kring vad som krävs för att få vara kvar i landet vid en separation gör att kvinnor stannar i destruktiva relationer.
Situationen förvärras av att många kvinnor lever isolerat, inte kan språket och är rädda för att återvända till sina ursprungsländer.
En del män, både svensk- och utlandsfödda, sätter i system att ta hit, utnyttja och våldföra sig på den ena kvinnan efter den andra. Kvinnorna dumpas innan de har en chans att få stanna permanent.
Flera förändringar föreslogs:
Männen ska kontrolleras bättre för att förhindra brott. Alla som nyligen etablerat en relation med en person i utlandet ska granskas med hjälp av kriminalregistret och folkbokföringen. Någon särskild misstanke ska inte behövas.
Undantagsregeln som ger våldsutsatta kvinnor och barn rätt att stanna permanent även om de inte varit här i två år ska inte ha några inskränkningar. Det ska inte krävas en viss omfattning av övergrepp eller att kvinnan varit här en viss tid.
Svenska ambassader och konsulat ska upplysa alla sökande utförligt om tvåårsregeln. Kommunerna ska ge samhällsinformation även till anhöriga med tillfälliga uppehållstillstånd.
Regeringen har sedan dess beslutat att förbättra informationen till sökande och nyanlända. I februari påbörjades också en översyn av hur skyddsregeln fungerar i praktiken. Den ska vara klar i oktober.
Men Eva Eriksson är kritisk till att inte mer har hänt.
– Jag är förvånad över att regeringen inte gör mer när det gäller en fråga om mänskliga rättigheter i en demokrati som Sverige, säger hon. Har vi nolltolerans mot kvinnovåld ska det gälla alla kvinnor i vårt land, inte bara svenska kvinnor.
Sveriges Kvinnolobby, som omfattar ett fyrtiotal kvinnoorganisationer, står bakom utredningens förslag. Ordförande Gertrud Åström tycker också att det går för långsamt.
– För politikerna är det här en känslig fråga, säger hon. Den nya globaliserade världen är fantastisk, men flödet över gränserna öppnar samtidigt för utnyttjande av människor. En del kvinnor lever under slavliknande förhållanden här i Sverige.
Tobias Billström vill inte ge synpunkter på utredningens förslag till lagändringar.
– Jag tycker vi ska invänta resultatet av den kartläggning av hur undantagsregeln tillämpas som nu pågår, säger han. Först därefter får vi se om det behöver vidtas några åtgärder.
Sydsvenskan uppmärksammade i går att en grupp kan hamna ännu mer i kläm: kvinnor från länder utanför EU som flyttar ihop med en EU-medborgare i Sverige. Om de bara utnyttjar sin uppehållsrätt gäller andra tidsgränser och villkor.
Är regeringen beredd att se över detta?
– Jag skulle vilja sätta mig in i den frågan innan jag lämnar ett svar, säger Tobias Billström.

Direktdebatt i morgon

På tisdagen, klockan 11.30, debatteras tvåårsregeln direkt på sydsvenskan.se. Deltagarna är de två migrationspolitiska talespersonerna Mikael Cederbratt (M) och Maria Ferm (MP), samt Kvinnorättsförbundets ordförande i Malmö, Farideh Arman.

Härifrån kommer kvinnorna

Våldsutsatta kvinnor med tillfälliga uppehållstillstånd kommer i första hand från Irak, Iran, Brasilien, Kosovo, Mongoliet, Thailand samt vissa afrikanska länder.
Källa: Utredningen "Kvinnor och barn i rättens gränsland", 2012.

Så här tycker övriga partier

Miljöpartiet. Är det parti som går längst och föreslår ett avskaffande av tvåårsregeln. Vill istället ge permanenta uppehållstillstånd direkt.

Vänsterpartiet. Vill se en skyddsregel utan inskränkningar. Det ska räcka att kvinnan gör sannolikt att våld eller allvarliga kränkningar förekommit.

Socialdemokraterna. Tycker att tvåårsregeln och kriterierna för skydd är otidsenliga och vill därför se över dem. Vill ha mer fokus på de män som missbrukar lagen.

Folkpartiet. Vill se över tvåårsregeln med målet att skydda kvinnor som bryter en relation. Är emot en mer restriktiv prövning vid nyetablerade relationer.

Centerpartiet. Anser att skyddsregeln ska ses över så att rätten till frihet från våld respekteras fullt ut. Vill se bättre samordning mellan myndigheter och kvinnojourer, samt öka informationen före och efter ankomst till Sverige.

Kristdemokraterna. Stödjer en översyn av lag och praxis så att misshandlade och kränkta kvinnor får stanna. Vill att personen som bor i Sverige alltid kontrolleras när det gäller brott, besöksförbud och tidigare anknytningar. Vissa brott ska medföra ett nej till att ta hit en partner.

Sverigedemokraterna. Är emot att liberalisera regelverket för anhöriginvandring för mycket, men kan tänka sig att göra det lättare för personer som riskerar att drabbas av hedersrelaterat våld i ursprungslandet att få stanna. Vill öka stöd och information, samt skärpa straffen för våld och kränkningar.

Gå till toppen