Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Romandebut med händelser från polislivet

Malmöpolisen Anna Larsson debuterar som författare i höst.
”Stöld av babian” är en deckare om maktspelet mellan polisen och kriminella.
– Det är en fiktiv berättelse, men jag har tagit med mycket verkliga händelser inom polisen, säger hon.

Malmöpolisen Anna Larsson använder sina egna erfarenheter i debutromanen.Bild: Ola Torkelsson
Anna Larsson har arbetat som polis sedan 2001, först i Stockholm och sedan i Malmö, dit hon flyttade för fyra år sedan. Idén om att skriva en kriminalroman med inslag av egna erfarenheter föddes för flera år sedan.
– Jag jobbar ju som polis själv och har en massa saker som jag har funderat på och kände att jag kunde berätta om, säger hon.
”Stöld av babian” är en kriminalroman som utspelar sig i Stockholm. Den följer tre huvudpersoner: Adnan, som precis har avtjänat ett straff för grovt narkotikabrott, kriminalkommissarien Magnus och den nyutbildade polisen Amanda. De båda poliserna är inte så lojala med Polismyndigheten utan har sina egna agendor.
– Det är en fiktiv berättelse, men jag har tagit med mycket verkliga händelser inom polisen, till exempel sexuella trakasserier på arbetsplatser. Jag har applicerat det på mina karaktärer.
Mycket inspiration har hon hämtat från tiden på rånkommissionen i Stockholm där hon arbetade med grova brott som ungdomar begått. Boken handlar bland annat om gränslandet mellan rätt och fel och om maktspel.
– Den handlar mycket om spelet mellan polisen och kriminella i den undre världen i Stockholm, säger hon.
För att komma igång med boken gick hon en veckokurs på Folkuniversitetet och skrev femtio sidor. Men de lades åt sidan. Barn och flytt till Malmö kom emellan.
Men så bestämde hon sig för att fortsätta, sökte till Författarskolan i Lund och skrev klart boken samtidigt som hon jobbade som polis på halvtid.
I september ges den ut på Norstedts, som hon fick kontrakt med redan under utbildningen. Bokrättigheterna är även sålda till ett tyskt förlag.
Anna Larsson har använt författarnamnet Anna Karolina. Karolina är hennes andranamn.
– Det finns ganska många etablerade författare med liknande namn, som Åsa Larsson och Anna Jansson. Anna Karolina stack ut lite mer. Men i Tyskland kommer de att publicera mig som Anna Karolina Larsson eftersom de tycker att Larsson låter exotiskt, och sedan säljer svensk kriminallitteratur bra i Tyskland.
Nu håller hon på med en uppföljare.
– Jag ska i alla fall skriva tre böcker i samma serie, minst.

Anna Karolina

Heter egentligen Anna Larsson. Född 1974, uppvuxen i Finspång. Bor i Limhamn med man, tvillingar och två bonusbarn och jobbar som polis på ledningscentralen. Aktuell med deckaren ”Stöld av Babian” som ges ut på Norstedts i september.
Gå till toppen