Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Tillträdande kungen förberedd på sin nya roll

För första gången i historien sker ett tronskifte i Spanien utan krig och oroligheter och med en avgående kung som fortfarande är i livet. Torsdagen den 19 juni får spanjorerna en ny regent — kung Felipe VI.

Sydsvenskans spanienkorrespondent Thomas Gustafsson (till höger) har träffat den blivande spanska kungen vid flera tillfällen.
Proklamationen av den nya kungen sker klockan 10.30 i parlamentet och direktsänds i spansk tv. Efter sin utnämning kommer kung Felipe VI och hans hustru, som då förvandlats till drottning Letizia, att åka kortege genom Madrid till det kungliga slottet där det blir mottagning.
Tronskiftet blir en enkel borglig ceremoni. Ingen biskop får kröna den nya kungen. Inga kungligheter från andra kungahus är inbjudna. Det blir ingen ståtlig galafest utan det festligaste som sker är en militärparad.
Redan vid sitt tillträde som ny statschef visar Felipe VI att han är en kung av tiden. Det är slut med de gammalmodiga pampiga och påkostade kungliga ceremonierna och den katolska kyrkan hålls för första gången utanför statschefsämbetet.
Det finns ett hårt motstånd mot Felipe bland separatister och radikala röster på sociala medier. I de republikanska manifestationer som hållits den senaste tiden har dock organisatörerna som mest bara lyckats samla något tusental personer. En färsk opinionsundersökning visar visserligen att sex av tio spanjorer hade velat ha en folkomröstning om monarkins framtid. Men en majoritet föredrar monarki framför republik, visar flera oberoende undersökningar.
Spaniens tillträdande kung är född den 30 januari 1968. Aldrig tidigare har Spanien haft en kung som är lika förberedd för sin uppgift som Felipe. Han är utbildad vid de bästa skolorna och universiteten i Madrid, Kanada och USA. Han har en juristexamen med ekonomisk inriktning och en master i internationell politik. Som kung blir han överbefälhavare och även detta har han tränats för under en treårig specialkomponerad militärutbildning.
Felipe har ärvt sin fars stora intresse för segling och tävlade för Spanien vid OS 1992 i Barcelona. Sin sociala kompetens har han fått drillad av kungen och drottningen. Sedan många år tillbaka har han representera Spanien runt om i världen. En stor del av sina studier gjorde han på allmänna universitet och han har därför vanliga dödliga bland sina närmaste vänner. När han var ungkarl kunde man stöta på honom i Madrids nattliv. Det var under en sådan kväll jag träffade honom på en bar första gången då vi hade ett längre samtal som rörde det mesta som intresserar unga män.
Egentligen ger inte Felipe några intervjuer. Men genom åren har jag talat med honom flera gånger både vid inofficiella tillfällen och i officiella sammanhang. Han har alltid gett ett bra intryck. Trevlig och omtänksam, påläst och nyfiken.
Felipe talar förutom spanska och katalanska också flytande engelska och franska samt lite grekiska. Baskiska har han försökt lära sig men behärskar bara några fraser. På svenska kan han säga ”skål”, bevisade han en gång när vi träffades. Det har han lärt sig av den svenska kronprinsessan Victoria. De är goda vänner privat. Deras livssituation påminner om varandras. När de slutligen hittade var sin livskamrat var det dessutom en kvinna och en man av folket de fastnade för.
När Felipe träffade sin hustru i början av hösten 2002 arbetade Letizia som tv-journalist på spanska statstelevisionen TVE. Letizia är född 1972 och kommer från en vanlig spansk medelklassfamilj. När hon blev ihop med Felipe hade hon tidigare varit gift. Att den spanska kronprinsen förlovade sig med en frånskild kvinna som inte var prinsessa var förstås en stor chock för Spaniens traditionsbundna monarkister. Nu har de vant sig. Felipe och Letizia gifte sig 2004. Paret har två barn, Leonor född 2005, som nu blir kronprinsessa, och Sofí född 2007.
Familjen har alltid försökt leva ett så normalt liv de kan. Men trycket från media är enormt. Intresset har dessutom vuxit sedan det blev känt att Felipe blir kung och, framför allt, att lilla Leonor blir kronprinsessa. I den nya globaliserade världen har de europeiska kungafamiljerna blivit de enda riktiga superkändisarna som alla kan relatera till. Hungern efter kungliga bilder och skvaller är omättbar. Familjen kan numera inte ta ett steg utanför sina väggar utan att vara förföljda av en skock paparazzis.
Att klara av sin nya roll som kung och samtidigt vara superkändis blir nu Felipes svåraste uppgift.
Gå till toppen