Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anställda knäcks på sminkjätten Isadoras golv

Isadoras kosmetika säljs för miljarder i butiker världen över. Men bakom succén döljer sig missnöjda arbetare på fabriksgolvet i Kirseberg.

Invima heter Malmöföretaget bakom sminkmärket Isadora. Sedan 2009 – då större delen av arbetsstyrkan sades upp och förvandlades till bemanningsanställda hos Arena personal – består nästan samtliga arbetare på golvet av inhyrd personal.
Sydsvenskan har pratat med runt 25 personer som jobbar eller har jobbat för Invima. Alla utom en uttrycker, oberoende av varandra, stark kritik mot arbetsmiljön.
De möts på sin första arbetsdag med ett välkomsthäfte innehållandes allt från avståndsregler mellan parkerade bilar och att man bara får tala svenska, till att man inte får kritisera arbetsgivaren utåt.
– Personalen förtrycks. Regler ändras varje dag och de anställda tilltalas ”punkt, nu är det så”, ”ni ska inte ifrågasätta”, ”passar det inte kan ni packa och gå hem”, säger Ewa-Stina Gustafsson och blir så arg att hon skakar.
Förra året sa hon upp sig efter att ha blivit sjukskriven med utmattningssymptom på grund av arbetsmiljön.
En nuvarande bemanningsanställd, som jobbat på Invima i flera år, berättar att man blir utskälld om man pratar – och att den som protesterar kan placeras om till sämre arbetsuppgifter.
– Man är beredd på det fysiska jobbet, men det psykiska gör dig så trött att du mår så dåligt att det inte är klokt.
Varför jobbar du kvar?
– Vad ska jag göra, jag måste försörja familjen.
Hur länge till orkar du?
– Redan nu orkar jag inte mer. Jag söker andra jobb men de är svåra att hitta.
Studenten Daniel Svenningsson berättar att hans arbetsledare ofta påpekade att personalen var utbytbar.
– Att bli av med jobbet var en ständig hotbild.
För Daniel förverkligades hoten för ett och ett halvt år sedan.
– De bokför hur mycket man jobbar och jag låg i topp. Men Arena ringde och sa att Invima tyckte jag fick andra på dåliga tankar.
– Jag hade gnällt över att arbetsledaren tryckte ner svagare personer. Han hotade en kollega till mig med stryk och anklagade mig och en annan snubbe för att sabotera på arbetsplatsen.
En liknande historia berättas av en annan bemanningsanställd som nyligen tvingats lämna Invima.
– Gör du ett litet fel står de och skäller ut dig som om du vore ett dagisbarn. Säger man ifrån säger de ”gå härifrån då”. Min chef på Arena ringde och sa att Invima hört av sig och inte vill ha mig kvar för att jag inte längre presterade lika bra.
Klagomål ska genom åren framförts till både Invima, Arena personal och fackförbundet Handels. Utan resultat.
En kvinna berättar att hon blev så nedtryckt av en arbetsledare att hon sa upp sig för några år sedan – trots att hon inte hade något nytt jobb. Men det har hon idag.
– Här kommer chefen fram och hälsar, frågar hur det är. Jag blev helt chockad i början. På Invima skulle man bara jobba och hålla tyst.

Ägarna tjänar mångmiljonbelopp

Invima/Isadora grundades 1983 av Ingvar Vigstrand och Ingrid Berndtsson, bosatta på Fridhem.
Isadora exporteras till 40-talet länder, men Sverige är största marknad, enligt företaget.
Bolaget har flera europeiska filialer, bland annat i Schweiz.
I Kirseberg finns ett 50-tal fast anställda och nästan lika många bemanningsanställda.
Aktieägare är Ingvar Vigstrand och Ingrid Berndtsson samt tre döttrar.
Av 2012 års vinst på 210 miljoner kronor plockade de, förutom lön, ut 50 miljoner i aktieutdelning.
Gå till toppen