Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Ett nej är nej, oavsett om det viskas eller skriks”

Ett nej kan vara ett ja om de inblandade har kommit överens om det. Men finns ingen sådan överenskommelse är det inget annat än våldtäkt, säger Elin Bengtsson, BDSM-aktivist och genusvetare.

Elin Bengtsson, BDSM-aktivist och genusvetare, tycker att tingsrättens och hovrättens friande dom i det uppmärksammade våldtäktsfallet visar på okunskap om hur BDSM-sex fungerar. – Att säga att man gillar dominanssex innebär inte att man i alla lägen vill ha det, med vem som helst och definitivt inte utan möjlighet att avbryta.Bild: Tom Jerry Boman
Hovrätten gick på tingsrättens linje. Den 28-åriga mannen frias trots att kvinnan sade "nej" och "sluta". Enligt mannen hade de dominanssex, han uppfattade protesterna som en del av spelet. Rätten menade att man inte kunde bevisa att han förstått att kvinnan inte ville ha våldsamt sex.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen