Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Ett nej är nej, oavsett om det viskas eller skriks”

Ett nej kan vara ett ja om de inblandade har kommit överens om det. Men finns ingen sådan överenskommelse är det inget annat än våldtäkt, säger Elin Bengtsson, BDSM-aktivist och genusvetare.

Elin Bengtsson, BDSM-aktivist och genusvetare, tycker att tingsrättens och hovrättens friande dom i det uppmärksammade våldtäktsfallet visar på okunskap om hur BDSM-sex fungerar. – Att säga att man gillar dominanssex innebär inte att man i alla lägen vill ha det, med vem som helst och definitivt inte utan möjlighet att avbryta.Bild: Tom Jerry Boman
Hovrätten gick på tingsrättens linje. Den 28-åriga mannen frias trots att kvinnan sade "nej" och "sluta". Enligt mannen hade de dominanssex, han uppfattade protesterna som en del av spelet. Rätten menade att man inte kunde bevisa att han förstått att kvinnan inte ville ha våldsamt sex.
Elin Bengtsson, som är en del av BDSM-rörelsen, en förkortning för sex där utövarna har ömsesidigt erotiskt maktutbyte, ofta i form av dominans och underkastelse, säger att den friande domen är mycket problematisk. Den bygger på felaktiga uppfattningar om vad BDSM är.
– Domen säger att en person kan använda sig av BDSM-begreppet för att undkomma och bli friad från i princip vilken tydlig våldtäktsanklagelse som helst. Det är djupt beklagligt och problematiskt för alla som utsätts för våldtäkter och för hela BDSM-rörelsen, säger hon.
Både mannen och kvinnan har sagt i förhör att de aldrig pratade om att ha dominanssex eller sex med våldsinslag. Inte någon gång under samtalet kom de överens om att kvinnans "nej" och "sluta" skulle betyda någonting annat än just det. Ändå hävdar både tingsrätten och hovrätten att kvinnans sätt att säga nej inte var tillräckligt tydligt. En sådan luddig och godtycklig tolkning hade aldrig varit möjligt inom BDSM, säger Elin Bengtsson.
– BDSM-utövare vet att våldsamt njutbara upplevelser kräver våldsamt utvecklad kommunikation. Eftersom BDSM handlar om sexuella praktiker där man använder vissa former av överenskommet våld, krävs väldigt tydliga regler och rutiner för hur man kommer fram till vad man vill göra och hur man kan avbryta det, säger hon.
För detta finns ett begrepp: SSC, som står för safe, sane och concensual, alltså säker, sund och ömsesidig sex.
Har det funnits en sådan överenskommelse i det här fallet?
– Nej, mannen säger själv att det inte fanns någon överenskommelse, han tror under själva akten att kvinnan vill ha dominanssex. När de pratar om sex tidigare under kvällen tolkar han deras samtal som att hon gillar lite hårdare sex.
Räcker inte det för att han ska tro att det är dominanssex hon vill ha?
- Nej, verkligen inte. Varje BDSM-session måste vara förhandlad med tydliga regler om hur man avbryter. Att säga att man gillar dominanssex innebär inte att man i alla lägen vill ha det, med vem som helst och definitivt inte utan möjlighet att avbryta, säger Elin Bengtsson.
Kvinnan har sagt nej, men enligt rätten sagt det på ett så svagt sätt att han uppfattat hennes nej som en del av det sexuella spelet.
Finns det risker för sådana missuppfattningar inom BDSM?
– Nej, om man i en lek vill kunna använda sig av ord som "nej" och "sluta" för att iscensätta en våldtäkt, så kallad rape play - måste man i förväg komma överens om ett annat stoppord som betyder nej på riktigt. I det här fallet fanns det inget sådant annat ord och då måste man alltid utgå ifrån att ett nej betyder nej, oavsett om det viskas fram eller skriks.
Vad innebär den här domen för synen på BDSM-rörelsen?
– Den bidrar till att skapa en bild av BDSM-utövare som farliga och sjuka människor som begår den här typen av våldtäkter. Men det här är inte dominanssex. På samma sätt som att piska någon utan personens samtycke är misshandel, är sex utan samtycke våldtäkt.
Elin Bengtsson, som också är föreningssekreterare på RFSU i Stockholm är positiv till en samtyckeslag.
– Andra har mycket att lära av oss inom BDSM. Vi är alltid tvingade att prata om sexuella praktiker, till att förhandla och ha tydliga rutiner och strukturer för hur man visar samtycke eller att samtycke inte finns.

BDSM

En förkortning som inkluderar flera sexuella uttryck: bondage & disciplin (B&D), dominans och underkastelse (Domination and submission, D&S) samt sadism och masochism (S&M). BDSM är en sexuell praktik, identitet och/eller preferens där utövarna har ett ömsesidigt erotiskt maktutbyte, ofta i form av dominans och underkastelse. Ibland ingår tillfogande av frivillig smärta som en del av det sexuella mötet, ibland gör det inte det. Källa: RFSL.
Gå till toppen